1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sote-uudistus lähtee tänään lausuntokierrokselle
Ajan­kohtai­sta

Sote-uudistus lähtee tänään lausuntokierrokselle

Lausuntoaikaa on 25. syyskuuta asti.

Sote-uudistus lähtee tänään lausuntokierrokselle Kuva 1 / 1 Kuva: Valtioneuvosto

Sote-uudistus on edennyt siihen vaiheeseen, että se lähtee lausuntokierrokselle.

Valmistelun lähtökohtana on ollut, että uudistus voi mennä eduskunnassa läpi. Näin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hän kuvasi esitystä luurangoksi, jota kehitetään ja täydennetään edelleen tulevaisuudessa.

Suunnitelma on, että esitys etenee eduskunnan käsiteltäväksi tämän vuoden joulukuussa. Tuhti lakiesitys koostuu 48 laista ja lainmuutoksesta.

Lausuntoaikaa on 25. syyskuuta asti.

Esitys: Itä-Savon kunnat Pohjois-Savon maakuntaan

Esityksen mukaan sote-palvelut järjestää tulevaisuudessa 21 maakuntaa sekä Helsingin kaupunki. Myös pelastustoimi siirtyy sote-maakuntien vastuulle.

Uudellamaalla palveluja järjestää ensisijaisesti Helsingin lisäksi neljä maakuntaa, Itä-Uusimaan, Keski-Uusimaan, Länsi-Uusimaan ja Vantaa-Keravan sote-maakunnat.

Lisäksi HUS-maakuntayhtymä olisi järjestämisvastuussa erikseen säädettävista tai sovittavista vaativan erikoissairaanhoidon toiminnoista.

Lue myös

Nykyisen Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien tuleva maakunta on puhuttanut alueella. Alue on esittänyt liittymistä Pohjois-Savon sote-maakuntaan aiemmin esillä olleen Etelä-Savon sijaan. Hallituksen esityksen pohjana on hallitusneuvos Auli Valli-Linnun mukaan, että Itä-Savon neljä kuntaa kuuluisivat Pohjois-Savoon, mutta asiasta kerätään vielä kommentteja lausuntokierroksella.

Kuten hallitus kesäkuun alussa linjasi, yksityiset palveluntuottajat voivat tuottaa palveluja alihankintamallilla, mutta järjestäjävastuu olisi maakunnilla.

Maakunnille valitaan vaaleilla maakuntavaltuustot suunnitelman mukaan vuonna 2022. Uusi sote-maakuntarakenne alkaisi toimia vuoden 2023 alusta.

Maakunnille valmistellaan verotusoikeutta. Kunnilta siirtyvien sote-palvelujen ja pelastustoimen kustannukset ovat 19,05 miljardia euroa.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.