Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/1994 vsk 49 s. 590

STAKES laatinut depression tunnistamis- ja hoitomallin

Depressio on yleinen ja toimintakykyä heikentävä mutta selvästi alidiagnosoitu mielenterveyden häiriö. STAKESissa toimivan työryhmän mukaan sitä sairastaa noin 10-15 % terveyskeskuslääkäreiden vastaanotolle tulevista potilaista. Masennus peittyy usein somaattisten vaivojen taakse, eikä sitä tavanomaisessa vastaanottotyössä helposti havaita. Niinpä vain runsas puolet näistä potilaista saa asianmukaisen diagnoosin ja hoidon.

Depressiopotilaiden tutkimiseen ja hoitoon on kuitenkin olemassa käyttökelpoisia ja tehokkaita menetelmiä, jotka soveltuvat myös perusterveydenhuoltoon. Valtaosa potilaista paranee asianmukaisella hoidolla jo muutaman viikon kuluessa.

Vuosi sitten STAKESissa käynnistyneessä depressioiden tutkimus- ja kehittämishankkeessa on laadittu perusterveydenhuoltoa varten depressioiden tunnistamis- ja hoitomalli sekä koulutusohjelma sen soveltamiseksi käytäntöön. Työryhmän puheenjohtaja on professori Ville Lehtinen. Koulutusohjelman tehoa selvitellään neljässä terveyskeskuksessa alkavalla interventiotutkimuksella. Samalla työryhmä suosittelee mallin ottamista välittömästi käyttöön perusterveydenhuollossa.

Hoito- ja tukimusmalli esitellään kirjassa "Depression hoito terveyskeskuksessa". Professori Ville Lehtisen mukaan siihen on koottu keskeisimmät seikat näiden häiriöiden luonteesta, diagnostiikasta ja hoidosta sekä potilaiden tilan arvioinnista. Esittämänsä suuntaviivat työryhmä on laatinut kotimaisten kokemusten ja ulkomaisten vastaavien mallien pohjalta. Kirjan liittenä on Goldbergin perusterveydenhuoltoa varten kehittämä deprsessioseula sekä taulukko masennuslääkkeiden annostelusta.

Kirjaa suositellaan soveltuvin osin käytettäväksi myös muissa terveys- ja sosiaalihuollon palveluissa, esimerkiksi päihde- ja sosiaalihuollossa.

Lue myös

Video "Joka viides meistä" on tarkoitettu käytettäväksi tutkimus- ja hoitomalliin liittyvässä koulutuksessa. Se havainnollistaa depressiopotilaiden elämäntilanteeseen ja hoitoon liittyviä käytännön näkökohtia kahden esimerkkipotilaan ja asiantuntijoiden kommenttien avulla. Video on valmistettu yhteistyössä Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksen kanssa.

Hankkeeseen sisältyvä koulutusohjelma käsittää kaksipäiväisen pienryhmäkoulutuksen ja luentopäivän koko terveyskeskuksen henkilökunnalle. Pienryhmien ohjaajat koulutetaan terveyskeskuksen omista työntekijöistä. Ohjelman tehoa mitataan neljässä terveyskeskuksessa piakkoin alkavalla interventiotutkimuksella. Viides terveyskeskus toimii verrokkina, jossa koulutusta ei anneta. Mittauksissa tutkitaan henkilöstön asenteita ennen ja jälkeen koulutuksen sekä vertaillaan lääkäreiden tekemiä depressiodiagnooseja potilailta kyselylomakkeella saatuihin tietoihin.

Interventiotutkimuksen loppumittaukset tehdään tulevana syksynä. (EP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030