1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. STM aikoo järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon priorisointifoorumin
Ajan­kohtai­sta

STM aikoo järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon priorisointifoorumin

Valmisteluun kutsutaan mukaan laajasti eri toimijoita.

STM aikoo järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon priorisointifoorumin Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ryhtyy valmistelemaan tapahtumaa, jossa keskustellaan sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarojen kohdentamisesta.

Näin STM vastaa arkkiatri Risto Pelkosen Terveysfoorumissa keväällä 2021 tekemään ehdotukseen priorisointia käsittelevästä kansallisesta kokouksesta. Tapahtuma on tarkoitus järjestää loppuvuodesta 2022.

Voimavarat on kohdennettava niin, että kokonaisuutena saadaan aikaan mahdollisimman paljon hyvinvointia ja terveyttä, todetaan STM:n tiedotteessa. Tällöin on pohdittava sekä yksilön että yhteisön oikeuksia. Tarkoitus on edistää yhdenvertaisuutta ja varmistaa resurssien käytön vaikuttavuus ja tehokkuus. Priorisointi ymmärretään kuitenkin usein virheellisesti säästötoimeksi taikka yksittäisiin väestöryhmiin kohdentuvaksi.

– Tarpeet voivat olla rajattomat ja mahdollisuudet lähes rajattomat, mutta resurssit ovat aina rajalliset. Kyse ei ole pelkästään taloudellisista resursseista vaan myös osaavan henkilöstön saatavuudesta. Tarvitsemme sosiaali- ja terveydenhuoltoon yleiset priorisoinnin periaatteet, jotka ovat avoimesti kaikkien tiedossa ja joihin voidaan nojata päätöksissä eri tasoilla, sanoo kansliapäällikkö Kirsi Varhila tiedotteessa.

Lue myös

– Perinteisesti priorisointikeskustelu on kohdistunut terveydenhuoltoon. Nyt haluamme mukaan myös sosiaalihuollon, jotta keskustelua voidaan käydä rinnakkain. Keskusteluun tarvitaan erilaisia näkökulmia - kansalaisten ja ammattilaisten ajatuksia sekä poliittista, strategista, juridista ja eettistä katsantoa, toteaa kansliapäällikkö Varhila.

STM aikoo kutsua mukaan valmisteluun laajasti eri toimijoita, sillä keskustelusta halutaan saada aidosti monitieteinen ja moniarvoinen.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa todettu omikron-variantin aiheuttama koronatartunta

Samassa seurueessa on useita koronatartuntoja.

Ajassa
Valtion kaupallinen rokotetutkimusyhtiö etenee

Uuden yhtiön nimi on Rokotetutkimuskeskus Finvac Oy.

Ajassa
Vuoden liikuntalääketieteellinen tutkimus osoitti, että liikunta voi kumota haitallisia solumuutoksia

Tunnustus meni väitöskirjatutkija Karthik Hemanthakumarille ja hänen tutkimusryhmälleen.

Podcast
Lääkärilehti Podcast: Kenen elämää elät?

Psykopodiaa-podcastissa pohditaan miten muiden ajatukset vaikuttavat elämääsi ja elätkö elämää roolissa.

Ajassa
Arkkiatri sai Suomen Leijonan suurristin

Yhteensä 3 842 kansalaista saa kunniamerkin itsenäisyyspäivänä.