1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. STM varmistaa lääkkeiden riittävyyttä ja lääkejakelun toimivuutta
Ajan­kohtai­sta

STM varmistaa lääkkeiden riittävyyttä ja lääkejakelun toimivuutta

Lääketukkujen ja apteekkien on asetettava etusijalle lääkkeet ja hoitotarvikkeet.

STM varmistaa lääkkeiden riittävyyttä ja lääkejakelun toimivuutta Kuva 1 / 1 Kuva: Rapisan John / Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoi viime viikolla määräyksiä, joiden tarkoitus on varmistaa tarpeenmukaisten lääketilausten toimitukset yhdenvertaisesti kaikkiin Suomen apteekkeihin, sairaala-apteekkeihin ja koneellisen annosjakelun yksiköihin.

Määräyksillä myös estetään lääkehuoltoketjun kuormittumista ja sellaisten saatavuushäiriöiden syntymistä, jotka johtuvat hetkellisistä kysyntäpiikeistä, jotka eivät perustu käyttäjien hoidolliseen tarpeeseen.

Toimitukset tärkeysjärjestykseen

Lääketukkukauppojen pitää asettaa etusijalle lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden toimitukset apteekeille, sairaala-apteekeille ja koneellisille annosjakeluyksiköille. Jos tämä ei riitä, lääketukkukaupoilla on velvollisuus asettaa lääkemääräyksellä toimitettavat lääkkeet etusijalle.

Apteekeilla on velvollisuus asettaa etusijalle lääkevalmisteiden, lääkeaineiden ja lääkkeiden käyttöön tarvittavien välineiden, tarvikkeiden ja sidetarpeiden tilaukset, joilla varmistetaan apteekin tavanomaisen asiakaskunnan tarpeet.

Ei tarpeettoman suuria tilauksia

Apteekkien tulee välttää tarpeettoman suurien lääketilausten tekemistä lääketukkukaupoille hetkellisistä kysyntäpiikeistä huolimatta.

Apteekkien tulee myös ottaa käyttöön poikkeavia toimintamalleja ja tarvittaessa rajoittaa toimintaansa uuden koronaviruksen aiheuttaman altistumisen ehkäisemiseksi.

Lue myös

Apteekkien pitää lisäksi varmistaa lääkkeitä toimitettaessa niiden tarkoituksenmukainen käyttö ja toimitus- ja myyntilupaehtojen mukainen luovuttaminen. Lääkemääräystä edellyttävien lääkevalmisteiden osalta toimitus on rajoitettava enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavaan määrään.

Itsehoitolääkkeiden osalta luovuttaminen ei saa ylittää Fimean ylläpitämässä itsehoitopakkausten listassa mainittua ainekohtaisen suurimman hyväksytyn itsehoitopakkauksen lääkemäärää.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäreiden rekrytointi Espanjaan tyrmätään

Lääkäriketju Mehiläinen on rekrytoimassa lääkäreitä koronakriisin koettelemaan Espanjaan.

Tiedepääkirjoitus
Pandemia voi kestää kuukausia

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusinfektion pandemiaksi 11. 3.

Ajassa
Tällaista on lääkärin työ koronaterveysasemalla

Kustaa Piha haki töihin koronaterveysasemalle velvollisuudentunnosta.

Ajassa
32 on tehohoidossa koronan vuoksi

Koronavirustartunnan aiheuttamia kuolemia on todettu seitsemän.

Kolumni
Valikoivia havahtumisia

Jussi Valtonen kirjoittaa masennuslääkkeiden vieroitusoireista ja niiden käsittelystä julkisuudessa.

Liitossa
Kuntoutus on tarkoitettu lääkäreillekin

Ammatillisen kuntou­tuksen tavoite on, että ­osatyökykyinen voi jatkaa työelämässä ­terveydellisistä ­rajoitteista huolimatta.