Ajan­kohtai­sta

Strategiamuutos lisää testausta

Kentällä ajatukseen koronatestaamisen lisäämisestä ei suhtauduta varauksetta.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

STM päivitti viime viikolla kansallista koronatestaus ja -jäljitysstrategiaa. Nyt kaikilla, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily koronatartunnasta, tulee olla mahdollisuus päästä koronatestiin. Testiin pitäisi päästä siis myös niiden, jotka ovat saaneet kaksi koronarokotusta.

Alle 12-vuotiailta lapsilta näyte pitäisi ottaa erityisesti silloin, jos lapsen perhepiirissä on henkilöitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa, lapsi on altistunut edeltävän kahden viikon sisällä tai lapsella on oireita, joiden takia lääkäri arvioi testaamisen olevan tarpeen.

Strategiassa on tavoitteena laajentaa myös kotitestauksen käyttöä.

Kotitestejä ei ole tarkoitettu oireettomien väestöseulontaan

Kentällä uusi strategia ei ole saanut varauksettoman hyväksyvää vastaanottoa. HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoi Helsingin Sanomissa, että terveydenhuollon henkilöstöä tarvitaan rokottamaan eikä testaamaan väestöä.

Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler arvioi Ylen jutussa, että kotitesteista voi ainakin väliaikaisesti tulla pulaa, jos kysyntä kasvaa kovin voimakkaasti. Toistaiseksi niitä on tarvitsijoille kuitenkin riittänyt.

Lehtonen muistuttaa, ettei kotitestejä ole lähtökohtaisesti tarkoitettu oireettomien väestöseulontaan.

– Virallisesti niiden herkkyys ei riitä oireettoman virusinfektion havaitsemiseen, Lehtonen sanoo HS:n jutussa.

Pohjoisessa testaaminen sujuu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri puolestaan tiedottaa, että pohjoisessa testaus on saatu tehokkaaksi.

Lue myös

Korona-antigeenitestaus eli niin sanottu korona-pikatestaus on Pohjois-Suomessa suurelta osin korvannut PCR-testauksen. Antigeenitestauksen etuja ovat sen edullisuus ja nopeus. Niin PCR- kuin antigeenitestit tunnistavat tämänhetkisen tiedon mukaan koronaviruksen omikron-muunnoksen.

Pohjois-Suomessa toimii julkinen laboratorioalan toimija NordLab, joka on testannut antigeenitestejä, valinnut niistä toimivimmat ja huolehtinut niitä käyttävien toimipisteiden työturvallisuudesta. Sinällään antigeenitestaus on kuntien omaa toimintaa eli ne ottavat ja analysoivat koronanäytteet itse.

Kirjoittajat

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030