Stressinhallintaa voi opettaa lääkiksessä
– Tunteiden hallinta ja raskaiden asioiden kanssa pärjääminen ovat yllättävän tabuja aiheita, pohtii kandeille räätälöidylle stressinhallintakurssille osallistunut LK Hanna Tarnanen.
Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa pilotoitiin syksyllä 2011 stressinhallintakurssia. Kurssilla harjoiteltiin muun muassa realistista ajankäytönsuunnittelua ja pohdittiin omia arvoja.
– Työssä jaksaminen huolestuttaa usein loppuvaiheen opiskelijoita ja vastavalmistuneita lääkäreitä. He kokevat, että koulutus antaa siihen aika heikosti valmiuksia, kertoo kurssin aikaan opintopsykologina toiminut Kaisa Poutanen.
Hän kehitti kurssin yhdessä psykologi Sanna Selinummin kanssa lääketieteellisen tiedekunnan pyynnöstä.
– Oli tärkeää, että opiskelijat pääsivät kurssilla keskustelemaan näistä asioista. Yleensä opiskelijat hyötyvät kuullessaan, että muillakin on samantapaisia vaikeuksia. Omat ongelmat muuttuvat normaalimmiksi, kun näkee, ettei ole niiden äärellä yksin.
Kurssin taustateoriana sovellettiin hyväksymis- ja omistautumisterapiaa, erityisesti tietoisuustaitoharjoituksia, arvotyöskentelyä ja hyväksyvää suhtautumista erilaisiin tunteisiin ja ajatuksiin. Kyseessä ei kuitenkaan ollut terapiaryhmä. Tapaamisia oli yhteensä viisi.
Tietoisuustaitoharjoitukset tukevat tutkimusnäytön perusteella stressinhallintaa ja jaksamista.
– Kun ihminen stressaantuu, hän helposti miettii menneisyyden murheita tai tulevaisuuden huolia, eikä ole kontaktissa nykyhetken kanssa. Tietoisuustaitoharjoitteiden avulla voi oppia ankkuroitumaan paremmin nykyhetkeen, Poutanen selvittää.
Hyväksyvä suhtautuminen omiin tunteisiin ja ajatuksiin helpottaa niiden käsittelyä.
– Tunteita välttelemällä ja kontrolloimalla voi hankaloittaa asioita entisestään. Tunteiden kohtaaminen on parempi reitti, silloin on helpompi toimia omien arvojen ja tavoitteiden mukaisesti, Poutanen kertoo.
Tunteet ja aikataulutus tutuiksi
– Lääkis on vähän sellainen paikka, että perfektionistit pääsevät sisään, mutta sitten he väsähtävät. Tunteiden hallinta ja raskaiden asioiden kanssa pärjääminen ovat yllättävän tabuja. Näin pohtii lääketieteen kandidaatti Hanna Tarnanen, yksi kurssin osanottajista.
Kurssin myötä hän sai realistisemman otteen opiskelun aikataulutukseen.
– Huomasin tekeväni ylimitoitettuja suunnitelmia, jotka – yllätys, yllätys – menivät aina pieleen.
Tarnanen näkee, että lääkärin roolia koskeviin odotuksiin liittyy usein vaikeita tunteita. Siksi kurssilta saatu vertaistuki oli tärkeää.
– Mietimme millaisia vaatimuksia lääkäreille asetetaan ja millaisia itse asetamme. Kurssilla huomasi, että toisilla on ihan samanlaisia paineita.
Erityisesti hän piti tietoisuustaitoharjoituksista. Tarnasen mielestä tämänkaltainen kurssi voisi olla tarjolla jo ensimmäisen tai toisen vuoden opiskelijoille, mutta vapaaehtoisena.
Myös pedagoginen yliopistonlehtori Eeva Pyörälä toivoo, että stressinhallinnan opetusta saataisiin tulevaisuudessa liitettyä osaksi lääketieteen koulutusohjelmaa: kurssi täyttyi hetkessä ja sai erittäin hyvää palautetta.
Anne Seppänen
Kuva: Mikko Käkelä