1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suola lisää todistetusti sydän- ja verisuonisairauksia
Ajan­kohtai­sta

Suola lisää todistetusti sydän- ja verisuonisairauksia

Runsas suolan käyttö lisää merkittävästi sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Suola lisää todistetusti sydän- ja verisuonisairauksia Kuva 1 / 1

Runsas suolan käyttö lisää merkittävästi sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, todetaan BMJ:ssä julkaistussa tutkimuksessa. Siinä selvitettiin suolan käyttöä sekä sydän- ja verisuonisairauksien esiintyvyyttä tarkastelemalla 13:a prospektiivista tutkimusta, jotka oli julkaistu vuosina 1966–2008.

Tutkimukset oli tehty Yhdysvalloissa, Suomessa, Japanissa, Hollannissa, Skotlannissa ja Taiwanissa. Niihin oli osallistunut yli 177 000 ihmistä, joita oli seurattu 3,5–19 vuoden ajan. Seuranta-aikoina tutkituilla ilmeni lähes 11 000 vaskulaarista tapahtumaa.

Useimmissa länsimaissa ihmiset käyttävät suolaa keskimäärin lähes 10 grammaa päivässä, kun WHO:n suositus on 5 grammaa. Monissa Itä-Euroopan ja Aasian maissa suolaa käytetään vieläkin enemmän.

Tutkimuksessa todettiin, että suolan käytön vähentäminen 5 grammalla päivässä pienentäisi sydän- ja verisuonisairauksien kokonaisriskiä 17 %. Aivohalvausriski pienenisi 23 %.

Kun sydän- ja verisuonisairauksiin kuolee WHO:n arvion mukaan maailmassa vuosittain 17,5 miljoonaa ihmistä, joista 5,5 miljoonaa aivohalvaukseen, suolan käytön vähentämisellä voitaisiin estää lähes 3 miljoonaa vaskulaarista tapahtumaa vuodessa.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat maailmanlaajuisesti merkittävin kuoleman tai vammautumisen syy yli 60 vuotta täyttäneillä. 15–59-vuotiaiden ikäryhmässä kyseiset sairaudet ovat kakkostilalla. WHO:n mukaan 62 % aivohalvauksista ja 49 % sepelvaltimotautitapauksista johtuu korkeasta verenpaineesta.

Sirpa Kulonen
Kuva: Terence Keller / Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.

Kommentti
Kielellä on väliä

Jos potilas ei ymmärrä mitä lääkäri hänelle yrittää sanoa, murenee hoitosuhteen pohja, kirjoittaa Eija Kalso.

Blogi
Keskity nyt

Olen kehittänyt keskittymiskyvyn häiriön enkä löydä sille muuta syytä kuin muuttuneen median käyttöni, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Ajassa
Lääkäriliitto: aborttilakia uudistettava kansalaisaloitteen mukaisesti

Perustelujen vaatimisesta ja kahden lääkärin tapaamisesta halutaan luopua.

Ajassa
THL: Ikä ja taustasairaudet vievät koronapotilaan sairaalaan

Ikä lisää kuoleman riskiä perusterveilläkin.