Ajan­kohtai­sta 29/1994 vsk 49 s. 2943

Suomalainen avainteko: Oulun kollageenitutkijat

Maailmassa on 10 000 kollageeni-tutkijaa. Oulun yliopiston tutkijaprofessori Kari Kivirikon kollageeniryhmä on päässyt tällä vaikealla tieteen alueella pisimmälle tutkimuksissaan. Tutkimusryhmän allekirjoittama 15 miljoonan markan rahoitussopimus yhdysvaltalaisen FibroGen yrityksen kanssa tähtää kollageenilääkkeiden kehittämiseen. Jos lääkkeen kehityksessä onnistutaan, rahoitussopimus takaa lääketehtaan perustamisen Suomeen, mahdollisesti Ouluun.

Suomalaisen Työn Liitto ja MTV 3 kanava ovat palkinneet kollageeniryhmän 24.9. Viikon suomalainen avainteko -kunniakirjalla. Ryhmään kuuluvat myös professorit Taina Pihlajaniemi ja Ari Koskinen.

Kollageeni on ihmiselimistön runsain proteiini ja soluväliaineen tärkeä rakenneosa. Muutokset sen aineenvaihdunnassa ovat syynä erilaisiin fibroottisiin tauteihin, joista yksi on maksakirroosi. Jos Kivirikon kollageeniryhmä pystyy yhdysvaltalaisen tutkimusrahoituksen avulla kehittämään perustutkimuksen pohjalta lääkkeen, joka estää kollageenin liiallisen syntymisen maksaan, se on kansainvälinen lääketieteen läpimurto kollageenitutkimuksen alalla. Tällaisen lääkkeen kehittämisessä kaksi suurta kansainvälistä lääketehdasta luulivat jo vuosikymmen sitten päässeensä hyvään alkuun, mutta lääke ei toiminut. Nyt nämä hankkeet ovat lähtöruudussa.

Yhdysvaltalainen FibroGen on erikoistunut biotekniikkayrityksiin. Ouluun mahdollisesti Euroopan markkinoita varten perustettava lääketehdas kääntäisi voittorahoista osan Suomeen, sillä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto Sitra omistaa viidenneksen FibroGenistä. FibroGen Incorporation on osa yhdysvaltalaista ITIM- eli International Technology Investment Managers -yritysryhmää.

Lue myös

Suomalaisella kollageenitutkimuksella on jo 40-vuotiset perinteet. - Tällaisiin saavutuksiin päästään ainoastaan pitkäjännitteisellä perustutkimuksella, sanoo professori Kari Kivirikko. Oululaisryhmän ansiot tunnustetaan kansainvälisesti. Siitä on osoituksena professori Taina Pihlajaniemelle syyskuun lopussa myönnetty arvostettu pohjoismainen tiedepalkinto, Anders Jahren nuoren tutkijan palkinto. Maailmassa tunnetaan 19 kollageenia, joista professori Taina Pihlajaniemi on löytänyt kolme. Tutkijat yrittävät nyt löytää näille entsyymeille yhdisteitä, joilla voidaan ehkäistä liian kollageenin muodostuminen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030