Ajan­kohtai­sta

Suomalaisen lääkeyrityksen lääkehoito mukaan WHO:n COVID-19-tutkimukseen

Solidarity-lääketutkimuksessa selvitetään potentiaalisia COVID-19-hoitoja.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Suomalainen kliinisen vaiheen biolääkeyritys Faron Pharmaceuticals pääsi mukaan WHO:n vetämään, potentiaalisia COVID-19-hoitoja tutkivaan Solidarity-lääketutkimukseen.

Faron lahjoittaa tutkimusvaiheessa olevaa, suonensisäisesti annosteltavaa beeta-1a-interferonia 2 000:lle WHO:n tutkimuspotilaalle. Faronin kehittämä Traumakine-hoito perustuu beeta-1a-interferonin suonensisäiselle käytölle akuutin keuhkovaurion hoidoksi. ARDS on yksi merkittävimpiä komplikaatioita vakavaoireisilla koronaviruspotilailla.

Maailmanlaajuisesti käynnissä olevassa Solidarity-tutkimuksessa on tarkoitus selvittää, voidaanko jollain lääkeaineella hidastaa COVID-19-taudin etenemistä tai parantaa henkiinjäämisen mahdollisuutta. Suomesta Solidarity-lääketutkimuksessa on mukana kahdeksan sairaalaa, mutta ne eivät osallistu beeta-1a-interferonitutkimushaaraan.

Solidarity-lääketutkimuksessa verrataan neljää hoitovaihtoehtoa nykyisten tehohoitostandardien yhteydessä. Tarkoituksena on arvioida hoitovaihtoehtojen suhteellista tehoa COVID-19-taudin hoidossa.

Hoitovaihtoehtot ovat remdesiviiri, lopinaviiri/ritonaviiri, lopinaviiri/ritonaviiri ja beeta-1a-interferoni sekä klorokiini tai hydroksiklorokiini.

Lue myös

– Kehon ensimmäisiä puolustuskeinoja virustulehdusta vastaan on elimistön oman beeta-interferonin tuotanto. Uskomme, että Traumakine-hoito voi vahvistaa tätä kehon omaa puolustuskeinoa. Suonensisäisesti annosteltava beeta-1a-interferoni kulkeutuu optimaalisesti keuhkojen verisuonistoon ja tarjoaa lisäsuojaa vakavia keuhkokomplikaatioita vastaan, toteaa Faronin toimitusjohtaja Markku Jalkanen tiedotteessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030