Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/1999 vsk 54 s. 676

Suomalaisen ruoan viikko: Suomalaisten elintarvikkeiden arvostus lisääntynyt entisestään

Kuluttajat arvostavat suomalaisia elintarvikkeita: kaikki ikäryhmät kokevat kotimaiset elintarvikkeet terveyden kannalta turvallisiksi ja luotettaviksi. Noin 80 % kuluttajista olisi valmis ostamaan suomalaisia elintarvikkeita, vaikka ne maksaisivat hieman enemmän kuin ulkomaiset tuotteet.

Kuluttaja valitsisi useimmiten vain suomalaisia elintarvikkeita eri tuoteryhmistä, mikäli kaupan kaikissa tuoteryhmissä olisi tarjolla sekä kotimaisia että ulkomaisia vaihtoehtoja. Kuluttajista 89 % valitsisi suomalaisen vaihtoehdon ostaessaan ruokaleipää. Vastaava luku on 86 % nestemäisten maitotuotteiden osalta, 83 % tuoreen lihan, 80 % voin ja margariinin, 74 % tuoreiden kasvisten ja juuresten, 71 % jauhojen ja hiutaleiden sekä 69 % tuoreen kalan osalta. Kuluttajista 65 % ottaa aina tai melko usein kaupassa selvää, mistä maasta elintarvike on peräisin - erityisesti yli 35-vuotiaat selvittävät, mistä tuote on tullut.

Suomalaisten asenteita kotimaiseen ruokaan tutkittiin joulukuussa 1998 kolmannen kerran; aiemmat tukimukset tehtiin vuosina 1993 ja 1997. Suomalaiset elintarvikkeet ja ruoka koetaan nyt tärkeämmiksi ja enemmän mielihyvää tuottaviksi kuin aiempina vuosina. Sitoutuminen suomalaisuuteen on selvästi vahvistunut. Finfood HYVÄÄ SUOMESTA tilasi tutkimuksen I.R.O Research Oy:ltä.

Lue myös

Suomalaisen ruoan viikkoa vietettiin 8.-14.2.1999 tiedekeskus Heurekassa, ja viikon tarkoituksena oli vahvistaa suomalaista ruokakulttuuria ja ruoan arvostusta. Finfoodin järjestämän viikon aikana korostettiin erityisesti raaka-aineiden turvallisuutta ja laatua. Ilmasto-olojen, korkean rajasuojan ja tiukan valvonnan vuoksi suomalainen ruoka on edelleen turvallista: siinä ei esiinny juuri lainkaan ympäristö- ja kasvinsuojeluainejäämiä, ja salmonella sekä muut eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit ovat erittäin harvinaisia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030