1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomalaiset tietävät syövästä muita eurooppalaisia enemmän
Ajan­kohtai­sta 24/1998 vsk 53 s. 2579

Suomalaiset tietävät syövästä muita eurooppalaisia enemmän

Euroopan unionin tekemän Eurobarometrin mukaan suomalaiset tietävät syöpäsairauksista, niiden synnystä ja hoidosta enemmän kuin muiden EU-maiden kansalaiset keskimäärin. Tutkimuksesta ilmeni, että suomalaiset myös haluavat tietoa syövästä ja sen hoidosta useammin kuin muut eurooppalaiset.

Tiedot perustuvat Euroopan kattavaan Eurobarometriin, jossa haastateltiin yhteensä 16 000 ihmistä 15:ssä Euroopan maassa. Haastatelluista oli suomalaisia noin 1 000, ja tutkimus tehtiin vuoden 1997 aikana.

Suomalaiset ovat sisäistäneet hyvin syövän varhaisen toteamisen merkityksen: 99 % haastatelluista henkilöistä ymmärsi tämän tosiasian. Keskimäärin 95 % EU-maiden kansalaisista oli selvillä syövän varhaisen toteamisen tärkeydestä. Suomalaiset suhtautuvat syövän seulontoihin hyvin myönteisesti; vain 2 % väestöstä oli haluton osallistumaan niihin. Muissa EU-maissa vastaava luku oli 7 %.

Suomalaiset uskovat muita eurooppalaisia useammin, että syöpää voidaan ehkäistä oikealla ruokavaliolla. Yli viidennes suomalaisista uskoo, että ravitsemuksellisin keinoin voidaan vaikuttaa syövän ehkäisyyn, kun muista EU-kansalaisista tätä mieltä oli noin kuudennes.

Lue myös

Kaikissa EU-maissa erikois- ja yleislääkäreitä pidetään tärkeimpänä tietolähteenä syöpään liittyvissä asioissa. Suomalaiset hakevat muita eurooppalaisia enemmän tietoa syövästä tiedotusvälineistä. Suomalaiset halusivat myös enemmän tietoa syövän oireista, kehittymisestä sekä hoidoista, mutta he olivat vähemmän kiinnostuneita syövän syistä ja ehkäisystä kuin muut eurooppalaiset.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Avi asetti uhkasakon – Nurmeksen yöpäivystys pitää lopettaa

Määräykseen sisältyy 200 000 euron uhkasakko.

Tieteessä
Laihduttamisyritykset kasvattivat riskiä lihoa ja sairastua tyypin 2 diabetekseen

Alun perin normaalipainoiset laihduttajat lihoivat enemmän 11 vuoden aikana kuin ne normaalipainoiset, jotka eivät laihduttaneet.

Ajassa
Missä maskisuositus viipyy?

Lääkärit suosittelevat Twitterissä suojaamaan maskilla itseään ja muita koronavirukselta.

Ajassa
FinnHELP tarjoaa tukea päivystyksen työntekijöille korona-aikana

- Korona on tehnyt terveydenhuollon ammattilaiset näkyviksi kokonaisina, sanoo Sari Ridell.

Ajassa
Koronahuoli näkyi kesätöissä

Erityisesti vanhemmat potilaat ottivat epidemian puheeksi, Rebekka Laitinen kertoo.

Ajassa
Mielekäs vapaa-aika painaa lääkäriopiskelijoiden työpaikan valinnassa

Useimmat Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijat haluavat tehdä osa-aikaista työtä valmistuttuaan.