Suomalaismatkailjoiden denguetartunnat lisääntyvät
Thaimaassa on tänä vuonna todettu kolme kertaa enemmän denguetartuntoja kuin vuosi sitten vastaavaan ajankohtaan mennessä. THL:n tietoon on tänä vuonna tullut jo 65 suomalaisten saamaa denguetartuntaa.
– Tänä vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietoon on tullut jo 65 denguetartuntaa, kertoo THL:n ja HUS:n infektiolääkäri Katariina Kainulainen.
Viime vuonna suomalaismatkailijoilla tartuntoja todettiin lähes sata, kun vuonna 2011 laboratoriot ilmoittivat 45 denguekuumelöydöstä.
– Suomalaisia sairastuu todennäköisesti vuosittain paljon enemmänkin, koska osa sairastaa denguen jo matkan aikana ja osa niin lieväoireisena, ettei hakeudu lääkäriin. Tartuntariski on kaikilla suomalaisilla, jotka matkustavat Aasian, Afrikan tai Keski- ja Etelä-Amerikan trooppisille alueille, Kainulainen toteaa.
Kainulaisen mukaan Suomessa ei erikseen kerätä dengueen sairastuneiden matka-anamneesia.
– Mutta "mutu" on se, että siihen sairastutaan lukumääräisesti paljon Thaimaassa. Se liittynee siihen, että Thaimaa on niin suosittu lomakohde.
Costa Ricassa ja Hondurasissa hätätila
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan denguen esiintyvyys on 30-kertaistunut viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana. Vuosittain dengueinfektioon sairastuu maailmanlaajuisesti noin 100 miljoonaa ihmistä. Tauti tappaa joka vuosi 20 000–25 000 sairastunutta. Suurin osa kuolleista on lapsia.
Thaimaassa on tänä vuonna todettu lähes 74 000 denguetartuntaa, mikä on kolme kertaa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan ajankohtaan mennessä.
Keski-Amerikassa on raportoitu 51 000 vahvistettua denguetapausta. Se merkitsee 85 prosentin lisäystä viimevuotisesta.
Honduras ja Costa Rica ovat julistaneet denguen vuoksi hätätilan. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Hondurasissa denguekuume on diagnosoitu yli 12 000 potilaalla. Myös useissa Meksikon osavaltioissa on annettu terveysvaroituksia.
Denguehyttynen pistää päiväsaikaan
Denguekuumetta aiheuttaa neljä erityyppistä virusta, joiden kaikkien uskotaan olevan aasialaista alkuperää. Yksi sairastettu denguekuume ei anna immuniteettia muita virustyyppejä vastaan.
Denguekuumeen merkittävin levittäjä on Aedes aegypti -hyttynen, joka saa ravintonsa yksinomaan ihmisistä ja viihtyy siksi hyvin taajaan asutuilla alueilla. Toisin kuin malariahyttyset, A. aegypti imee verta ihmisestä päiväsaikaan. A. aegypti lisääntyy usein asutuksen lähellä olevissa vesivarastoissa tai jopa kukkaruukkujen aluslautasilla.
Denguekuumeen esiintymisalueilla kuumelääkkeeksi ei tulisi valita asetyylisalisyylihappoa, ibuprofeenia tai ketoprofeenia niiden verenvuotoa lisäävän vaaran vuoksi. Denguen yhteydessä ensisijaiseksi kipu- ja kuumelääkkeeksi suositellaan parasetamolia.
Sirpa Kulonen
Kuva: Panthermedia