Suomalaisosaaminen ei ole Pietarissa tuttua
FinnMedi Oy on muutaman vuoden ajan kehittänyt terveysmatkailua venäläisturisteille. Miltä suomalainen terveydenhuolto näyttää sikäläisestä näkökulmasta, kehityspäällikkö Marco Roth?
- Erityisesti Pietarin alueelle vuonna 2012 tehty markkinaselvitys osoitti, että osaaminen tunnetaan huonosti. Toki on hyvä, että mielikuva sairaanhoidon tasosta Suomessa ylitti vastaavan mielikuvan Venäjällä ja Ukrainassa. Mielikuva on kuitenkin eri luokkaa kuin terveysmatkailumaiden Ranskan, Saksan tai Israelin. Suomalainen sairaanhoitohan on hyvää keskieurooppalaista tasoa. Jos tietoa ei ole, mielikuva ratkaisee.
Miten näitä mielikuvia voi oikaista?
- Järjestimme Moskovan ja Pietarin alueiden tiedotusvälineille esittelykiertueita terveyspalvelutuottajien luo ympäri Suomea. Pääasiassa kävimme yksityisten tuottajien luona, mutta myös julkisella sektorilla. Tämä poiki muun muassa 20 artikkelia merkittäviin sanomalehtiin ja neljän jakson tv-sarjan suomalaisesta terveydenhuollosta. Se tavoitti 20 miljoonaa katsojaa Venäjällä ja Ukrainassa.
Mitä venäläisiä terveysmatkailijoita halajavien yritysten tulisi huomioida?
- On hyvä asia, jos palvelun saa venäjäksi. Suomessa on paljon venäläisiä lääkäreitä ja hoitajia, joten se ei tuota ongelmaa. Esimerkiksi Saksassa erityisen suosittuja sairaaloita ovat sellaiset, joissa on työskennellyt venäläinen lääkäri, joka on sittemmin palannut kotimaahansa. Tärkeintä on korkea laatu ja etukäteen juuri terveysmatkailijalle mietitty hoitopolku.
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri omistaa kolmanneksen FinnMedistä. Kenen asialla olette?
- Suomalaisen terveydenhuollon. Haluamme, että terveysmatkailu tuottaa lisärahaa terveydenhuollon kehittämiseen.