Suomalaisten mielestä terveydenhuolto ei ole tasa-arvoista
Terveydenhuoltoon tyytyväisten suomalaisten osuus on vähentynyt: melkein puolet arvioi, että terveydenhuolto ja sairaanhoito ovat heikentyneet viime vuosina. Vastanneista valtaosa ajattelee, että terveydenhuollon palvelut ovat epätasa-arvoisia.
Näin kertoo TNS Gallupin tekemä tuore Terveydenhuoltobarometri, jonka tiedot kerättiin valtakunnallisesti edustavan internet-pohjaisen paneelin avulla. Kolmannen kerran tehtyyn tutkimukseen osallistui hieman yli tuhat 15-79-vuotiasta kansalaista.
Suomalaisten mielestä terveydenhuolto ja sairaanhoito ovat nykyisin korkeatasoisia, mutta heitä huolestuttaa tulevaisuus. He katsovat, että terveydenhuollon saatavuus ja laatu vaihtelee asuinpaikan, maksukyvyn ja palveluntuottajan mukaan. Yksityisen hoidon ajatellaan olevan laadukkaampaa kuin julkisen.
Hoitohenkilöstön määrä aiheuttaa tyytymättömyyttä
Kaksi kolmasosaa vastaajista toteaa, että terveydenhuoltoon ei käytetä tarpeeksi verovaroja. Hoitohenkilöstön määrään suomalaiset ovat erityisen tyytymättömiä, mutta he toivovat yhteiskunnan panostavan entistä enemmän myös hoitotoimenpiteistä ja lääkkeistä syntyviin kustannuksiin.
Kuusi kymmenestä vastaajasta haluaisi lisätä terveydenhuollon ja sairaanhoidon omavastuuosuutta tasokkaamman hoidon saamiseksi.
Lääkärille pääseminen on vaikeaa
Terveystietoa saa vastanneiden mielestä helposti. Tyytymättömyyttä puolestaan aiheuttavat vaikeudet päästä lääkäriin ja mahdollisuudet saada tietoa eri hoitovaihtoehdoista.
Internet on ihmisille toiseksi tärkein tietolähde terveydenhuollon ammattilaisten jälkeen. Yli 70 prosenttia vastaajista toivookin, että internetin kautta voisi tehdä ajanvarauksen, katsoa omia potilastietoja, saada tutkimustuloksia ja käyttää sähköisiä lomakkeita. Pieni osa vastaajista oli käyttänyt terveydenhuollon internet-palveluita, sillä niitä on tällä hetkellä niukasti saatavilla.