1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomalaisten solariumin käyttö maltillista
Ajan­kohtai­sta 28/1999 vsk 54 s. 3400

Suomalaisten solariumin käyttö maltillista

Säteilyturvakeskus ja Kuopion yliopisto tekivät tutkimuksen suomalaisten solariumin käytöstä. Väestötutkimus selvitti, kuinka paljon suomalaiset käyttävät solariumia ja lisäävät siten vuosittaista UV-annostaan. Kaupallisessa käytössä oleva laitekanta kartoitettiin yhdessä kunnallisten terveystarkastajien kanssa. Väestötutkimus tehtiin postikyselynä 4 000:lle yli 15-vuotiaalle suomalaiselle, ja siinä kartoitettiin solariumin käytön yleisyyttä eri väestöryhmissä, käyttöön liittyviä tottumuksia ja auringonottotapoja. Tutkimuksen teki pro gradu -työnään Valpuri Jalarvo Kuopion yliopistosta.

Kyselyyn vastanneista 8,6 % oli käyttänyt solariumia vuoden 1997 aikana. Koko elinaikanaan solariumissa oli joskus käynyt lähes joka kolmas vastaaja. Eniten solariumissa kävivät nuoret ja naiset. Vuoden 1997 aikana solariumissa käyneistä henkilöistä 70 % oli naisia. Noin neljännes 20-24-vuotiaiden ikäluokasta oli käynyt solariumissa. Miehistä solariumissa kävivät eniten nuoret sekä hieman yli 50-vuotiaat.

Suurin osa vastanneista, 85 %, oli noudattanut Säteilyturvakeskuksen suositusta ja käynyt korkeintaan kymmenen kertaa vuodessa solariumissa. Vuonna 1997 solariumissa käyntien keskiarvo käyttäjää kohden oli 6,8 kertaa vuodessa. Riskikäyttäjiä, joilla on yli 20 käyntiä solariumissa vuodessa, oli noin 0,3 % kyselyyn vastanneista.

Solariumissa käynnit tulisi aloittaa lyhyellä säteilytysajalla, jotta iho ennättäisi tottua UV-säteilyyn. Kuitenkin vain runsas neljäsosa ilmoitti aloittavansa käynnit lyhyemmällä ajalla ja pidentävänsä säteilytysaikaa ihon tottuessa solariumiin.

Lue myös

Kun vertailtiin solariumista ja auringosta saatavaa UV-annosta, havaittiin, että käymällä säännöllisesti yli 40 kertaa vuodessa solariumissa voi sisätyöntekijä jopa kolminkertaistaa vuosittaisen UV-annoksensa. Tyypillisen suomalaisen solariumin käyttäjän saama UV-annos kasvaa keskimäärin 13 % solariumissa käynnin vuoksi. Solariumin käytön arvioitiin lisäävän Suomen koko väestön vuotuista UV-annosta noin yhden prosentin. Ihotautilääkärien mukaan väestön vuosittaisen UV-annoksen lisääntyminen prosentilla lisää tyvi- ja okasolusyöpien ilmaantumista noin 2 %. Ahkera solariumin käyttäjä saattaa moninkertaistaa oman ihosyöpäriskinsä.

Säteilyturvakeskus havaitsi tarkastaessaan solariumin käyttöpaikkoja, että solariumin käyttöohjeissa ja merkinnöissä oli eniten puutteita. Tutkimuksessa ilmeni myös, että rusketuskäyttöön hyväksyttävän laitetyypin säteilyrajat saattavat ylittyä noin 10 %:ssa käytössä olevista laitteista.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.