1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomalaistutkijoilla oli tärkeä rooli WHO:n muistisairauksien ehkäisysuositusten laadinnassa
Ajan­kohtai­sta

Suomalaistutkijoilla oli tärkeä rooli WHO:n muistisairauksien ehkäisysuositusten laadinnassa

Suositukset kognitiivisten toimintojen heikkenemisen ja muistisairauksien ehkäisyyn julkaistiin nyt ensimmäisen kerran.

Suomalaistutkijoilla oli tärkeä rooli WHO:n muistisairauksien ehkäisysuositusten laadinnassa Kuva 1 / 1

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut suositukset kognitiivisten toimintojen heikkenemisen ja muistisairauksien ehkäisyyn.

Karoliinisen instituutin, Itä-Suomen yliopiston ja THL:n professori Miia Kivipelto tutkimusryhmineen oli keskeisessä roolissa niiden valmistelussa. Kivipelto johtaa Nordic Brain Network -tutkimusverkostoa, joka tutkii muistisairauksien riskitekijöitä että sairastumiselta suojaavia tekijöitä.

Suositukset kognitiivisten toimintojen heikkenemisen ja muistisairauksien ehkäisyyn julkaistiin nyt ensimmäisen kerran. Ne on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille, valtioille, päättäjille kuin muillekin sidosryhmille muistisairauksia ehkäisevään työhön.

Arviolta vähintään 30 prosenttia Alzheimerin tautitapauksista johtuu riskitekijöistä, joihin on mahdollista vaikuttaa.

Riskiin vaikuttavat muun muassa elintavat, korkea verenpaine ja kolesteroli sekä diabetes. Myös psykososiaalisilla tekijöillä, kuten mielekkäällä tekemisellä, sosiaalisilla suhteilla ja masennuksella on merkitystä.

Lue myös

Lähes 50 miljoonaa ihmistä kaikkialla maailmassa sairastaa jotakin muistisairautta. Luvun on arvioitu jopa kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, jos sitä ennen ei löydetä keinoja muistisairauksien ehkäisyyn, etenemisen hidastamiseen tai parantamiseen.

Nykyisillä lääkkeillä muistisairauksia ei voi parantaa eikä niiden kehittymistä pysäyttää. Muistisairaudet ovat tärkein toimintakyvyn vajautta ja avuntarvetta aiheuttava tekijä vanhusväestössä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.