Ajan­kohtai­sta

Suomalaistutkijoilla oli tärkeä rooli WHO:n muistisairauksien ehkäisysuositusten laadinnassa

Suositukset kognitiivisten toimintojen heikkenemisen ja muistisairauksien ehkäisyyn julkaistiin nyt ensimmäisen kerran.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut suositukset kognitiivisten toimintojen heikkenemisen ja muistisairauksien ehkäisyyn.

Karoliinisen instituutin, Itä-Suomen yliopiston ja THL:n professori Miia Kivipelto tutkimusryhmineen oli keskeisessä roolissa niiden valmistelussa. Kivipelto johtaa Nordic Brain Network -tutkimusverkostoa, joka tutkii muistisairauksien riskitekijöitä että sairastumiselta suojaavia tekijöitä.

Suositukset kognitiivisten toimintojen heikkenemisen ja muistisairauksien ehkäisyyn julkaistiin nyt ensimmäisen kerran. Ne on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille, valtioille, päättäjille kuin muillekin sidosryhmille muistisairauksia ehkäisevään työhön.

Arviolta vähintään 30 prosenttia Alzheimerin tautitapauksista johtuu riskitekijöistä, joihin on mahdollista vaikuttaa.

Riskiin vaikuttavat muun muassa elintavat, korkea verenpaine ja kolesteroli sekä diabetes. Myös psykososiaalisilla tekijöillä, kuten mielekkäällä tekemisellä, sosiaalisilla suhteilla ja masennuksella on merkitystä.

Lue myös

Lähes 50 miljoonaa ihmistä kaikkialla maailmassa sairastaa jotakin muistisairautta. Luvun on arvioitu jopa kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, jos sitä ennen ei löydetä keinoja muistisairauksien ehkäisyyn, etenemisen hidastamiseen tai parantamiseen.

Nykyisillä lääkkeillä muistisairauksia ei voi parantaa eikä niiden kehittymistä pysäyttää. Muistisairaudet ovat tärkein toimintakyvyn vajautta ja avuntarvetta aiheuttava tekijä vanhusväestössä.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030