1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomalaisvanhuksilla runsaasti A(H1N1)-influenssan vasta-aineita
Ajan­kohtai­sta

Suomalaisvanhuksilla runsaasti A(H1N1)-influenssan vasta-aineita

Vasta-aineet voivat olla peräisin ajalta, jolloin espanjantautivirus ja sen läheiset jälkeläisvirukset vielä esiintyivät ja aiheuttivat tautia Suomen väestössä.

Suomalaisvanhuksilla runsaasti A(H1N1)-influenssan vasta-aineita Kuva 1 / 1

Suomalaisvanhusten enemmistöllä on suojaavia vasta-aineita 2009 pandeemista H1N1-virusta kohtaan, THL:n tekemä tutkimus paljastaa. Tutkimus julkaistiin eilen Eurosurveillance-lehdessä.

– Työssä tutkittiin mahdollisen ristisuojan olemassaoloa pandeemista influenssavirusta vastaan 1000 suomalaisen seeruminäytteestä, kertoo tutkija Niina Ikonen THL:n virusinfektioyksiköstä.

– Näytteet oli kerätty vuosina 2004 ja 2005, jolloin pandeemisesta H1N1-virusinfektiosta ei vielä ollut mitään tietoa. Ne oli kerätty ihmisiltä, joiden syntymävuodet vaihtelivat vuosien 1909 ja 2005 välillä, eli kyseiset henkilöt ovat tällä hetkellä 100–4-vuotiaita.

Vanhimmissa ikäluokissa eli ennen vuotta 1929 syntyneiltä vasta-aineita pandeemista H1N1-virusta kohtaan todettiin 96–57 %:lla. Heistä yli 50–20 %:lta todettiin vasta-ainetasot, joiden katsotaan olevan taudilta lähes varmuudella suojaavia.

– Vuosina 1930–1944 syntyneiltä henkilöiltä ainoastaan 10–14 %:lta todettiin vasta-aineita pandeemista virusta vastaan ristireagoivien vasta-ainetasojen ollen myös suhteellisen matalia.

Nuoremmissa ikäluokissa vasta-aineita pandeemista virusta vastaan ei juurikaan havaittu.

Espanjantaudin sukulainen

– Halusimme erityisesti selvittää, miksi vanhemmissa ikäluokissa esiintyy ristireagoivia vasta-aineita pandeemista virusta kohtaan. Vertailimme eri influenssa A(H1N1)-virusten tarttumisen kannalta tärkeän pintaproteiinin, hemagglutiniinin, aminohappojärjestyksiä toisiinsa ja sijoitimme muutokset vuoden 1918 espanjantautiviruksesta tehtyyn hemagglutiniinin kolmiulotteiseen rakennemalliin.

Vertailussa saattoi havaita, kuinka espanjantautivirus ja 2009 pandeeminen virus ovat geneettisesti ja rakenteellisesti lähempänä toisiaan kuin pandeeminen virus ja ihmisillä vuosittain kiertävät kausi-A(H1N1)-virukset.

– Tämän perusteella näyttäisi, että osa espanjantautiviruksen ja pandeemisen viruksen antigeenisesti ja vasta-aineiden sitoutumisen kannalta merkittävistä epitoopeista ovat säilyneet muuttumattomina, ja täten vanhemmalla väestöllä havaitut sikainfluenssaspesifiset vasta-aineet voisivat olla peräisin ajalta, jolloin espanjantautivirus ja sen läheiset jälkeläisvirukset vielä esiintyivät ja aiheuttivat tautia Suomen väestössä.

Ikosen mukaan tulos sopii hyvin myös Suomesta, Euroopasta ja muualta maailmasta tehtyihin epidemiologisiin havaintoihin, joissa on vuoden 2009 pandeemiseen influenssavirusinfektioon sairastuneiden ikäihmisten määrän todettu olevan suhteellisen matala.

Sirpa Kulonen
Kuva: Mehmet Hilmi Barcin / Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Millä ehdoilla terveyskeskukseen?

Hyvä maine, toimivat työjärjestelyt ja työn hallinta ovat Jesper Perälän mukaan tärkeitä.

Ajassa
Saattohoitokotien ahdinko

Turun Karinakoti joutuu sulkemaan ovet kesäkuun loppuun mennessä.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Liitossa
Paras palaute, suosituin kurssi ja hyvä puheenjohtajuus toivat kunnia­maininnat

Lääkäri 2019 -ohjelmaryhmä myönsi kunniamainintoja kolmesta kurssista.

Kolumni
Kehon häpeämättömyys

Hei tervetuloa joukkoon, on kiva olla nainen! kirjoittaa Sirpa Kähkönen.