1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomen lääketieteen merkittävin keksintö 100 vuotta
Ajan­kohtai­sta 15/1998 vsk 53 s. 1816

Suomen lääketieteen merkittävin keksintö 100 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun suomalainen fysiologi, Karoliinisen Instituutin fysiologian professori Robert Tigerstedt julkaisi klassisen artikkelinsa Niere und Kreislauf (Skand Arch für Physiologie 1898;7-8:223-271), jossa hän esitteli havaintonsa munuaisten tuottamasta verenpainetta nostavasta valkuaisaineesta. Hän nimitti aineen reniiniksi. Tämän keksinnön pohjalta on luotu lukuisia tutkimusmenetelmiä ja kehitetty miljoonien ihmisten käyttämiä verenpaine- ja sydämen vajaatoimintalääkkeitä.

- Reniini on Suomen lääketieteen ehkä suurin keksintö, vaikka Tigerstedt itse ei ilmeisesti sitä pitänytkään tärkeimpänä työnään, totesi professori Frej Fyhrquist Suomen Verenpaineyhdistyksen järjestämässä kansainvälisessä Robert Tigerstedt -symposiumissa huhtikuun lopulla Helsingissä.

Tigerstedtin havainto liittyy sarjaan suuria keksintöjä, joita 1800-luvun lopulla tehtiin erilaisista elinuutteista: lisämunuaisuutteesta oli löydetty adrenaliini, kivesuutteesta ensimmäiset viitteet testosteronista. Tigerstedt ruiskutti valmistamaansa munuaisuutetta kaniiniin ja havaitsi sen vaikutukset verenpaineeseen.

Lue myös

Tigerstedtin havainto ei saanut heti huomiota. Vasta 35 vuotta myöhemmin, kun amerikkalainen Goldblatt huomasi munuaisten iskemian nostavan verenpainetta, reniinitutkimus käynnistyi toden teolla ja reniini-angiotensiinijärjestelmän keskeinen merkitys verenpaineen ja nestetasapainon säätelijänä alkoi selvitä. Nykyään järjestelmän geenivirheiden on osoitettu korreloivan sydän- ja verisuonitauteihin.

Robert Tigerstedt, joka palasi Helsinkiin fysiologian professoriksi vuonna 1900, oli arvostettu tiedemies ja kulttuuripersoona. Hänen fysiologian oppikirjansa, josta otettiin 14 painosta, oli aikansa johtava maailmassa. Hän mittasi ensi kertaa sydämen minuuttivolyymin rakentamallaan virtausmittarilla, joka sittemmin levisi laajalti käyttöön. Tigerstedt kuoli vuonna 1923, joten hän ei ehtinyt nähdä kehitystä, joka hänen reniinikeksinnöstään seurasi.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Verkkouutistuotanto jatkuu elokuun alussa.

Ajassa
THL: Koronarokotukset kaikille 12–15-vuotiaille

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Ajassa
Terveydenhuollon palveluita esitetään jatkossa apteekkeihin

Apteekkeja saisi lisäksi perustaa helpommin sairaaloiden yhteyteen.

Ajassa
Lääkäriliitto: Eduskunnan hyväksymä sote-uudistus antaa hyvän pohjan

Potilaan edun on ohjattava soten toteutusta, toteaa liitto kannanotossaan.

Ajassa
Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen

– Homma ei lopu tähän, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ajassa
Sähköpotkulaudat kuormittavat päivystystä

Vakavimmillaan on aiheutunut aivoverenvuotoja ja vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia, HUS tiedottaa.