Ajan­kohtai­sta

Suomen mielenterveyspalvelujen saatavuus pärjäsi kansainvälisessä tilastovertailussa

Norja pärjäsi vertailussa parhaiten.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Suomi pärjäsi hyvin mielenterveyspalvelujen saatavuusvertailussa, joka oli osa työn ja vapaa-ajan yhdistämisen selvitystä. Vertailuselvityksen teki kansainvälinen teknologiayhtiö Kisi.

Selvitys koski 40 kaupunkia eri puolilla maailmaa. Mielenterveyspalvelujen saatavuustiedot koskivat kuitenkin koko maata muissa kuin yhdysvaltalaisissa kaupungeissa.

Vertailu sijoitti Helsingin – koko Suomea koskevilla tiedoilla – neljänneksi 58,9 pisteellä. Maksimi oli sata. Edellä olivat Oslo, Zürich ja Pariisi.

Norja sai 68,9 pistettä, Sveitsi 67,1 pistettä ja Ranska 65,8 pistettä. Huonoimmat pisteet, 16,8, sai Malesian pääkaupunki Kuala Lumpur.

Mielenterveyspalvelujen saatavuuspisteiden laskennassa oli käytetty tilastotietoja eri lähteistä.

Lue myös

Tietoja mielenterveyteen kohdistetut julkisista menoista, mielenterveyden parissa työskentelevän henkilöstön määrästä asukasta kohden ja HAQ-indeksistä (health access and quality) oli kerätty WHO:n Mental Health Atlas -raportista, OECD:sta, The Dartmouth Institutesta, Mental Health America -yhdistyksestä ja Institute for Health Metrics and Evaluation -tutkimuslaitoksesta.

Helsinki pärjäsi vertailussa

Työn ja vapaa-ajan yhdistämisessä Helsinki tuli 40 kaupungin vertailussa ykköseksi.

Vertailussa oli mukana lomapäivien määrä, vanhempainvapaan pituus, ilmansaasteiden määrä ja edellä mainittu mielenterveyspalvelujen saatavuus, muun muassa.

Vertailuselvityksen linkki muutettu 14.8. kello 9.02.

Kuva: Adobe/AOP

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030