1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomen tiedepalkinto oululaiselle tutkimusryhmälle
Ajan­kohtai­sta 30/1999 vsk 54 s. 3743

Suomen tiedepalkinto oululaiselle tutkimusryhmälle

Toista kertaa jaettava Suomen tiedepalkinto on annettu oululaiselle kollageenitutkimusryhmälle, jonka muodostavat akatemiaprofessori Kari Kivirikko, professori Taina Pihlajaniemi ja dosentti Leena Ala-Kokko. Palkintosumma on 400 000 markkaa, ja se luovutettiin Tieteellisten seurain valtuuskunnan 100-vuotisjuhlan yhteydessä.

Oulun yliopiston kollageenitutkimusyksikkö selvittää monia kollageenien rakenteeseen, synteesiin, tehtäviin ja tautimuutoksiin kuuluvia kysymyksiä. Tavoitteena on saada uutta tietoa mm. kollageenisynteesin keskeisten entsyymien rakenteesta ja toiminnasta, tutkimusyksikössä löydetyn kolmen uuden kollageenityypin tehtävistä ja merkityksestä sekä ruston kollageenien erikoispiirteistä. Tulokset auttavat ymmärtämään tiettyjen lihastautien sekä nivelrikon ja selkäsairauksien syntymekanismeja, ja tulokset voivat johtaa kollageenien liikamuodostusta estävien lääkkeiden sekä nivelreuman kollageenihoidon kehittämiseen.

Lue myös

Kollageenitutkimusyksikkö on ollut uranuurtaja maailmassa kehittäessään menetelmän tuottaa ihmiskollageenia hiivasolussa geeniteknologian avulla. Tällaisilla kollageeneilla on lukuisia käyttöalueita lääketieteessä ja suuri kaupallinen arvo. Menetelmälle on myönnetty patentti mm. Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Joka toinen vuosi jaettava Suomen tiedepalkinto annetaan Suomessa tutkimustyötä tekevälle tieteenharjoittajalle tai ryhmälle tunnustukseksi korkeatasoisesta ja kansainvälisesti erityisen merkittävästä tieteellisestä työstä. Palkinnon myöntää opetusministeriö Suomen Akatemian esityksestä.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa seulonta ei tavoita kaikkia

Kohdunkaulasyövän seulonnan peittävyys ei yllä Pohjoismaiden tasolle.

Kommentti
Eksote meni liian pitkälle

Etelä-Karjalan keskussairaalasta on tullut malliesimerkki siitä, mitä tapahtuu jos lääkäripulaa ei hoideta ajoissa, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Avi moittii Siun sotea

Siun sote sai kehotuksen huolehtia riittävästä henkilömiehityksestä.

Kommentti
Vain yhteistyö pelastaa terveyskeskuksen

– Nyt tarkkana, koska sitä saa mitä tilaa, toteaa Minna Mantila.

Ajassa
Haimasyöpä voisi löytyä aiemmin

– Sain vinkkejä opetustyöhön, kiittelee Johanna Arola Sigrid Jusélius Symposiumin antia.

Tieteessä
Milloin kaulavaltimoahtauman hoito on aiheellista?

Kajoavaa hoitoa vaativa ahtauma täytyy diagnosoida viiveettä.