1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomessa ennätysmäärä uusia HIV-tartuntoja
Ajan­kohtai­sta 34/1999 vsk 54 s. 4252

Suomessa ennätysmäärä uusia HIV-tartuntoja

Vuotuinen uusien HIV-tartuntojen määrä nousee Suomessa tänä vuonna ensi kertaa yli sadan: marraskuun puoliväliin mennessä tartuntoja oli todettu 111. Tämänvuotisista tartunnoista 56 % on saatu huumepiikin välityksellä. Muiden HIV-tartuntojen määrät ovat pysyneet entisellä tasolla. Kaikkiaan Suomessa on tartunnan saaneita ollut 1 053.

-Suomessa on nyt länsimaista viimeisenä alkanut huumeiden käyttäjien HIV-epidemia. Viime vuoden kesästä lähtien huumeiden käyttäjien HIV-tartuntoja on löytynyt 91, kertoi professori Juhani Lähdevirta Valtakunnallisilla tartuntatautipäivillä.

Muiden maiden kokemuksista on tiedetty, että tartunta voi levitä piikkihuumeiden käyttäjien keskuudessa nopeasti. Euroopan maista epidemia on laajin Espanjassa, jossa HIV-tartuntaa kantaa 120000 ihmistä. Siellä pistosvälineet ovat pitkään olleet tärkeä tartuntatie, ja narkomaanien osuus AIDSiin sairastuneista on 68 %. Prostituutio huumeiden rahoittamiskeinona on linkki tartuntojen leviämiseen muuhun väestöön. Toinen uhka liittyy HIV-tartunnan rinnalla esiintyviin tauteihin.

-Kansainväliset kokemukset osoittavat, että muutaman vuoden kuluttua narkomaanien HIV-epidemiaan tulee mukaan tuberkuloosi. Viimeistään silloin epidemia koskettaa jo muutakin väestöä. On siis korkea aika tehdä jotain, totesi professori Ville Valtonen.

Lue myös

Epidemian hillitsemisen ja torjunnan keinoina tulivat tartuntatautipäivilläkin esiin matalan kynnyksen hoitopaikkojen ja neulanvaihto-ohjelmien järjestäminen huumeiden käyttäjille. Helsingissä pari vuotta toimineen huumeiden käyttäjien terveysneuvontapisteen Vinkin tekemien haastattelujen mukana puhtaiden neulojen ja ruiskujen välittäminen on vähentänyt yhteisten välineiden käyttöä. Terveydenhoitaja Anne Ovaskan mukaan Vinkin asiakkaat kertovat käyttävänsä puhtaita välineitä aina kun niitä on saatavilla.

Kansainvälisten kokemusten mukaan erityinen HIV-tartuntojen riskiryhmä ovat huumeriippuvaiset vangit. Heidän määränsä on Suomessakin viime vuosina kasvanut. Vankeinhoidon ylilääkäri Leena Arpo kertoi marraskuun alussa huumekonsensuskokouksessa, että Suomessa HIV-tartunta on tänä vuonna todettu vankiloissa tehdyissä testauksissa 24 vangilla (tilanne 15.9.) ja heistä monet ovat kertoneet käyttäneensä yhteisiä pistosvälineitä.

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.