Ajan­kohtai­sta

Suomessa löydettiin kolistiini-antibiootille vastustuskykyinen bakteerikanta

Kolistiini on yleensä viimeinen oljenkorsi vaikeiden bakteeri-infektioiden hoidossa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Suomessa on todettu ensimmäistä kertaa bakteerista toiseen siirtyvää kolistiiniresistenssiä ihmisestä eristetystä bakteerista. Turun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin moniresistenttien bakteerien oireetonta kantajuutta terveiden suomalaisten aikuisten ulostenäytteistä.

Tutkijat havaitsivat yhdestä ulostenäytteestä usealle antibiootille resistentin Escherichia coli -bakteerin. Bakteeri on vastustuskykyinen myös kolistiinille, jota on käytetty yleensä vaikeisiin bakteeri-infektioihin, joihin muut antibiootit eivät enää tehonneet.

Kolistiiniresistenssin aiheuttaa mcr-1-geeni, jolle on tyypillistä, että se voi siirtyä bakteerista toiseen. Kyseisen geenin leviäminen on huolestuttanut maailmanlaajuisesti.

– Löydös osoittaa, että siirtyvää kolistiiniresistenssiä esiintyy myös maissa, joissa mikrobilääkeresistenssi on maltillista, kuten Suomessa, tutkimusta johtanut professori Jaana Vuopio Turun yliopistosta kertoo tiedotteessa.

– Matkailu maihin, joissa resistenssitilanne on heikompi, lisää moniresistenttien bakteerien kantajuutta sekä vaikuttaa mikrobilääkeresistenssitilanteeseen myös Suomessa. Mikrobilääkeresistenssin seuranta ja antibioottien vastuullinen käyttö ovat siten ensiarvoisen tärkeitä, tutkimusryhmän jäsen, yliopisto-opettaja Kirsi Gröndahl-Yli-Hannuksela lisää.

Lue myös

Kliinisen lääketutkimuksen yhteydessä tehty löytö tehtiin terveeltä aikuiselta, mutta oireeton kantajuus ei aiheuta terveelle ihmiselle vaaraa. Löydetyltä bakteerilta puuttui myös ESBL-ominaisuus. Resistentin bakteerin oireeton kantajuus voi hävitä itsestään.

Kansainvälisessä APMIS-julkaisusarjan lehdessä julkaistu tutkimus toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston, Turun yliopistollisen keskussairaalan, THL:n ja Oslon yliopiston tutkijoiden kanssa. Tutkimusta rahoittivat Turun yliopisto, VSSHP, STM sekä osittain EU.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat

Tuomas Keränen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030