Suomi saanut lähes miljoona annosta A(H1N1)-influenssarokotetta
Koko väestön rokotustarvetta arvioidaan viikon kuluttua. Rokottamiset alkanevat vuoden vaihteen jälkeen, koska tällöin rokotetta on saatu maahan niin paljon, että ensimmäiset kuusi ryhmää on saatu rokotettua.
Suomeen on saatu lähes miljoona annosta A(H1N1)-influenssarokotetta STM:n ja THL:n mukaan. Rokotteet saapuvat erissä. Eilen rokotteita saatiin 199 000 annosta, ja tahti kiihtynee ensi viikolla. Suomessa A(H1N1)-influenssarokotukset alkoivat ensimmäisten maiden joukossa. Tällä hetkellä monissa kunnissa rokotetaan pieniä lapsia, jotka tarvitsevat vain puolikkaan rokoteannoksen saadakseen suojaa A(H1N1)-influenssaa vastaan.
Raskaana olevien ja perustautinsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien rokotukset jatkuvat edelleen. Pikkulasten jälkeen vuorossa ovat koululaiset, sen jälkeen opiskelijat. STM on ohjeistanut kunnat siitä, että koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset tulee järjestää osana koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa opiskelupaikkakunnalla.
Koko väestön rokotustarvetta arvioidaan viikon kuluttua. Rokottamiset alkanevat vuoden vaihteen jälkeen, koska tällöin rokotetta on saatu maahan niin paljon, että ensimmäiset kuusi ryhmää on saatu rokotettua. Koko väestön rokottamisessa voidaan hyödyntää myös työterveyshuoltoa.
THL on saanut tähän mennessä A(H1N1)-influenssarokotteesta 87 haittavaikutusilmoitusta. Haittavaikutukset ovat odotetunlaisia ja hyvin samanlaisia kuin Ruotsissa raportoidut: paikallista kipua, päänsärkyä, lieviä mahdollisesti allergisia hengitystieoireita ja ihottumaa.
Epidemia kiihtymässä Etelä-Suomessa
A(H1N1)-influenssa esiintyy epidemiana lähes koko maassa. Pohjois-Suomessa epidemia on jo huipussaan. Epidemia on leviämässä Etelä-Suomessa, ja sen arvioidaan olevan huipussaan lähiviikkoina. Epidemia jatkunee Suomessa kahdesta kolmeen kuukautta.
Suomessa on varmistettu kaikkiaan 3 960 A(H1N1)-influenssatartuntaa. Arviolta tartuntoja on kuitenkin kymmeniätuhansia, sillä vain osa tartunnoista varmistetaan. Suomessa on tähän mennessä varmistettu 9 A(H1N1)-influenssaan liittyvää kuolemantapausta. Menehtyneistä kahdeksan on kuulunut perustautinsa vuoksi riskiryhmiin. THL kokoaa jatkossakin tiedot Suomen kaikista varmistetuista kuoleman- ja tautitapauksista pandemiakatsaukseensa.
Kuva Pixmac