Ajan­kohtai­sta

Suonikohjutaudilla on useita riskitekijöitä

Väitöstutkimuksessa selvitettiin synnyttäneisyyden, ehkäisypillereiden käytön, hormonikorvaushoidon, joidenkin elämäntapatekijöiden sekä lähisukulaisten suonikohjujen merkitystä suonikohjujen ilmaantuvuuteen.

Suonikohjutauti on yleinen länsimaissa. Suomessa suonikohjujen vallitsevuudeksi on arvioitu 10–20% miehillä ja 25–40% naisilla tutkitusta ikäryhmästä riippuen.

LL Tiina Ahdin väitöstutkimuksessa selvitettiin synnyttäneisyyden, ehkäisypillereiden käytön, hormonikorvaushoidon, joidenkin elämäntapatekijöiden sekä lähisukulaisten suonikohjujen merkitystä suonikohjujen ilmaantuvuuteen. Tutkimus on osa Tampereen suonikohjututkimusta, jossa kohdeväestönä oli kolme tamperelaisista miehistä ja naisista koostuvaa ikäkohorttia, yhteensä 6874 henkilöä.

Seuranta-aikana 157 aiemmin tervettä henkilöä raportoi saaneensa suonikohjuja. Niitä ilmaantui merkitsevästi enemmän niille, jotka olivat synnyttäneet vähintään kolme lasta, kun heitä verrattiin synnyttämättömiin. Tutkimuksessa havaittiin yhteys myös tupakoinnin ja suonikohjujen välillä.

Yhteys havaittiin myös alkoholinkäytön ja suonikohjujen välillä, ja selvemmin naisilla kuin miehillä. Sen sijaan hormonikorvaushoidolla tai ehkäisypillereiden käytöllä ei todettu vaikutusta suonikohjujen ilmaantuvuuteen.

Niillä tutkituilla, jotka raportoivat lähisukulaisilla suonikohjuja oli noin kaksinkertainen riski saada suonikohjut seuranta-aikana verrattuna henkilöihin, jotka eivät raportoineet lähisukulaisilla suonikohjuja. Aiemmissa tutkimuksissa on yliarvioitu lähisukulaisten suonikohjujen merkitystä suonikohjujen riskitekijänä johtuen puutteellisista tutkimusmenetelmistä.

LL Tiina Ahdin epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja “Risk Factors of Varicose Veins” (Suonikohjutaudin riskitekijät) tarkastetaan 26.3.2010 Tampereen yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030