Ajan­kohtai­sta 31/1994 vsk 49 s. 3185

Surfaktantista apua muillekin kuin keskosille

Lähinnä keskosten hengitysvaikeuksien hoitoon käytetyn keuhkojen pinta-aktiivinen aine eli surfaktantin kerrotaan Englannissa pelastaneen hukuksissa olleen 9-vuotiaan pojan hengen. Poika ongittiin joesta tajuttomana, kun hän oli ollut veden alla 6 minuuttia. Sairaalan teho-osastolla hänelle kokeiltiin synteettistä surfaktanttivalmistetta keuhkotoiminnan palauttamiseksi. Potilas toipui onnettomuudesta täysin.

Erikoislääkäri Mikko Remes OYKS:n lastentautien klinikasta toteaa tapauksen hoitofilosofian selväksi. Surfaktanttia on käytetty maailmalla yksittäisissä tapauksissa muillekin kuin keskosille hengitysvaikeustilanteissa, joskin kokemuksia on vähän. Mikään ihmelääke hukkuneille se ei missään tapauksessa ole.

- Hukuksissa olleen potilaan ennusteen määrää aivojen vaurioitumisaste hapenpuutteen seurauksena. Kuusi minuuttia veden alla on varsin lyhyt aika tältä kannalta, sanoo Mikko Remes.

Lue myös

Surfaktantin hyödyllisyys riippuu myös keuhkovaurion laadusta. Jos veden aspiroimisen seurauksena syntyy aikuistyyppinen hengitysvaikeusoireyhtymä (ARDS) ja se on päällimmäisenä ongelmana, surfaktantin käyttö voi olla viisas ajatus, joskin kallis, sillä varsinkin aikuiselle sitä tarvitaan suuria määriä, toteaa Remes. (Marianne Jansson)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030