1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suurin osa ihosyövistä voidaan ehkäistä
Ajan­kohtai­sta 16/1999 vsk 54 s. 2158

Suurin osa ihosyövistä voidaan ehkäistä

Syöpäjärjestöt ovat aloittaneet Ota maltilla -kampanjan, jossa kerrotaan liiallisen auringoton vaaroista, ihon suojaamisesta ja ihosyövästä. Koska ihosyövän syntyyn vaikuttaa yhtenä tärkeänä tekijänä ihon palaminen toistuvasti erityisesti lapsuuden ja nuoruuden aikana, on kampanja suunnattu alkuvaiheessa etenkin lapsiperheisiin. 95 % melanoomista voidaan ehkäistä. Melanoomaan sairastuneista naisista on elossa 5 vuoden kuluttua 84 %, miehistä 78 %.

- Ihosyöpiin sairastuu vuosittain miltei 6 000 suomalaista; sairastumiseen vaikuttaa paitsi liiallisen UV-säteilyn aiheuttama ihon toistuva palaminen myös UV-säteilyn määrä, joka on kertynyt kunkin elinaikana. Lasten suojaaminen ihon palamiselta on erityisen tärkeää, sillä kerran palanut iho palaa herkästi uudestaan. Jos iho palaa useasti, riski sairastua melanoomaan kasvaa moninkertaiseksi, kertoi ihotautilääkäri Håkan Granlund Iho- ja Allergiasairaalasta.

Granlund sanoi, että ihmisillä on vääriä käsityksiä aurinkosuojavoiteista. Monet ihmiset ajattelevat virheellisesti, että aurinkovoiteet suojaavat ihoa täydellisesti kaikilta UV-säteilyn haitoilta. Aurinkovoiteiden ensisijainen tarkoitus on kuitenkin pidentää aikaa, jonka ihminen voi olla auringossa polttamatta ihoaan. Jos voiteen suojakerroin on esimerkiksi 15, voi sen antaman suojan avulla olla auringossa 15 kertaa pitemmän ajan kuin ilman voidetta eikä iho ala tuolloin punoittaa. Voiteen suojakerroin ilmoittaa suojan UVB-säteitä kohtaan, mutta UVA-säteiltä ne suojaavat huonommin. Suurin osa iholle tulevasta UV-säteilystä on kuitenkin UVA:ta. Mikäli UV-hälytin eli ihon punoitus kytketään pois suojavoiteella, voi iho saada huomaamatta suuren annoksen UVA-säteilyä.

Ihmisten on havaittu käyttävän huomattavasti pienempiä voidemääriä kuin suojakertoimia testattaessa määritetään. Jos suojavoiteen määrä iholla vähennetään puoleen testauksessa käytetystä, vähenee myös suojateho puoleen. Voidetta tulee niin ikään lisätä usein iholle tehon säilyttämistä varten, koska suojavoide ei välttämättä kestä suolavettä ja pyyhkeellä hankaamista.

Lue myös

Erilaiset ihotyypit sietävät aurinkoa hyvin eri tavoin. Mikäli iho palaa aina eikä rusketu ollenkaan, voi henkilö oleskella voimakkassa auringonvalossa suojautumatta 5-10 minuuttia. Jos iho ruskettuu huonosti ja palaa helposti, voi auringossa olla 10-20 minuuttia ilman suojaa. Helposti ruskettuvat ihmiset, joiden iho palaa joskus, voivat olla auringossa 20-30 minuuttia, vaikka he eivät olisi suojautuneet mitenkään. Ne, jotka eivät pala ja ruskettuvat hyvin, voivat puolestaan nauttia auringonvalosta 40 minuuttia suojautumatta.

Oikein käytettyinä aurinkovoiteet estävät auringonpolttaman, mutta ne eivät estä UV-säteilyn vaikutuksia ihoon, vaikka voiteiden suojakertoimet olisivat suuria. Ihosyövän riski voi kasvaa, jos aurinkoa otetaan liian innokkaasti suojavoiteiden avulla.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.