Sydämen kammioiden poikkeava palautuminen ennustaa äkkikuolemaa
QRS-T-kulman heikko tai käänteinen sykeriippuvuus rasituksen ja palautumisen aikana sekä sen poikkeava palautumisen aikainen dynamiikka ovat merkittäviä sydänperäisen kuoleman ennustajia.
TtM Tuomas Kentän väitöstutkimuksen mukaan sydämen kammioiden palautumisen dynamiikkaa kuvaavat muuttujat pystyvät erottelemaan korkean riskin omaavat potilaat matalamman riskin potilaista. Lisäksi sydänsähkökäyrästä eli EKG:sta mitattavan QRS-T-kulman heikko tai käänteinen sykeriippuvuus rasituksen ja palautumisen aikana sekä sen poikkeava palautumisen aikainen dynamiikka ovat merkittäviä sydänperäisen kuoleman sekä sydänperäisen äkkikuoleman ennustajia.
QRS-T-kulma tarkastelee sydämen sähköisen aktivaation (QRS-aalto) ja palautumisen (T-aalto) välistä kolmiulotteista kulmaa eli sitä miten palautumisen kulku poikkeaa aktivaatiosta. Terveessä sydämessä palautuminen tapahtuu yleensä samassa suunnassa kuin aktivoituminen, jolloin QRS-T-kulma on pieni. Leventyneen QRS-T-kulman ajatellaan puolestaan kuvaavan kammioiden poikkeavaa palautumista, jonka tiedetään altistavan hengenvaarallisille rytmihäiriöille. Useissa tutkimuksissa onkin havaittu, että leveä QRS-T-kulma ennustaa kammioperäisiä rytmihäiriöitä sekä sydänperäistä äkkikuolemaa. Koska QRS-T-kulmaa on aiemmin mitattu pääasiassa lepo-EKG:stä, sen dynamiikasta ja sykeriippuvuudesta on hyvin vähän tietoa.
QRS-T-kulman dynamiikkaa ja sykeriippuvuutta tarkasteltiin rasituskokeen aikana terveillä koehenkilöillä, sydäninfarktin sairastaneilla potilailla sekä laajassa väestöpohjaisessa kohortissa. QRS-T-kulman havaittiin olevan vahvasti sykeriippuvainen sekä rasituksessa että palautumisessa terveillä koehenkilöillä, siten että QRS-T-kulma kasvoi sykkeen noustessa.
Sydäninfarktin sairastaneilla koehenkilöillä QRS-T-kulman sykeriippuvuus oli selvästi heikompaa tai jopa käänteistä terveisiin verrattuna. Laajassa, 1 297 potilasta käsittäneessä tutkimuksessa QRS-T-kulman poikkeava sykeriippuvuus sekä rasituksen että palautumisen aikana nosti sydänperäisen kuoleman riskin viisinkertaiseksi ja sydänperäisen äkkikuoleman riskin yli kuusinkertaiseksi verrattuna niihin potilaisiin, joilla sykeriippuvuus oli normaalia. Lisäksi potilailla, joilla havaittiin poikkeava rasituksen jälkeinen QRS-T kulman dynamiikka, oli yli kolminkertainen riski sydänperäiselle kuolemalle sekä sydänperäiselle äkkikuolemalle.
TtM Tuomas Kentän väitöskirja "Dynamics of cardiac repolarization during exercise: rate-dependence and prognostic significance (Sydämen repolarisaation dynamiikka rasituksessa: sykeriippuvuus ja prognostinen arvo)" tarkastetaan 20.10.2012 Oulun yliopistossa.
Kuva: Panthermedia