1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sydänlääkärin vastaanotto aukesi Vantaan terveysasemalla
Ajan­kohtai­sta

Sydänlääkärin vastaanotto aukesi Vantaan terveysasemalla

Pilottihankkeen avulla erikoissairaanhoito halutaan tuoda lähelle terveyskeskuksia ja parantaa hoitoketjun toimintaa.

Sydänlääkärin vastaanotto aukesi Vantaan terveysasemalla Kuva 1 / 1

Vantaan Tikkurilan terveysasemalla on aloitettu kardiologian erikoislääkärinvastaanotto, jota pitää kerran viikossa kardiologi Matilda Jylhä. HUS:n Sydän- ja keuhkokeskuksen pilottihankkeessa tuodaan erikoissairaanhoitoa lähemmäs terveyskeskuksia. Samalla tarkoituksena on parantaa hoitoketjun toimintaa.

– Tärkeää on myös, että toiminnalla on kasvot. Ymmärrämme toistemme työtä ja tarpeita paremmin ja samalla sydänpotilaat pääsevät nopeasti erikoislääkärin arvioon, Jylhä kertoo tiedotteessa.

Potilaat valitaan tietyillä kriteereillä kardiologin pakeille. Yleisin kriteeri on sydämen sivuääni. Tärkeä ryhmä on myös sydämen vajaatoimintapotilaat.

Jylhä antaa myös Vantaan terveyskeskuslääkäreille matalan kynnyksen konsultaatioapua sekä koulutusta.

Lue myös

– Pilotti on lähtenyt todella hyvin käyntiin ja minut on otettu terveyskeskuspuolella hyvin vastaan. Teimme juuri kyselyn Vantaan terveyskeskuslääkäreille siitä, miten ovat kokeneet tämän palvelun. Valtaosin kardiologin palvelut koettiin hyödyllisiksi. Itse olen viihtynyt oikein hyvin.

Jylhälle tulee viikossa noin 10–15 konsultaatiopyyntöä. Konsultaatiopoliklinikalla potilaat käyvät vain kerran, jonka jälkeen he siirtyvät joko erikoissairaanhoitoon tai jäävät terveyskeskukseen hoidettavaksi. Kardiologian etävastaanottotoiminta on tarkoitus ottaa pilotin jälkeen pysyväksi osaksi Sydän- ja keuhkokeskuksen toimintaa.

Kuva: Sami Perttilä

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.