Sydänlääkkeet vähentävät äkkikuoleman riskiä kylmällä säällä
Kylmyys lisää sepelvaltimotautiperäisen äkkikuoleman riskiä 50 prosenttia, kertoo tutkimus.
Sepelvaltimotautipotilaiden lääkehoidon toteutumisesta on syytä huolehtia etenkin talvella, sillä lääkkeet vähentävät kylmän sään aiheuttamaa äkkikuoleman riskiä.
Tutkimuksen mukaan ulkoilman kylmäjaksot lisäävät sepelvaltimotautiperäisen äkkikuoleman riskiä 50 prosenttia. Elinaikana tehdyllä diagnoosilla sekä aspiriinilla, beeta-salpaajilla ja nitroilla erikseen ja yhdessä käytettynä oli suojaava vaikutus.
Tutkijoiden mukaan potilasneuvonnalla saattaa olla rooli kylmäkuolleisuuden vähentämisessä, ja tämän vaikuttavuutta pitäisi tutkia.
Tutkimus on ensimmäinen, jossa on arvioitu lääkkeiden suojaavaa vaikutusta kylmän sään aiheuttamilta terveyshaitoilta, tiedottaa Oulun yliopisto.
– Lähtökohtana oli ajatus siitä, että sepelvaltimotaudin diagnoosi ja siitä seuraavat potilasohjaukseen ja sairaudentuntoon perustuvat käyttäytymisen muutokset sekä erityisesti määrätty sydänlääkitys voisivat suojata potilaita kylmän sään aiheuttamalta äkkikuolemariskiltä, kertoo LL Niilo Ryti Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta.
Tutkijoiden lähtöoletus perustui kokeellisista tutkimuksista kertyneeseen tutkimustietoon kylmän sään ja sydänkuolleisuuden välisistä patofysiologisista välittäjämekanismeista. Kylmän sään tiedetään aiheuttavan muutoksia muun muassa veren hyytymistekijöissä, verenpaineessa, sydämen hapentarpeessa sekä autonomisen hermoston ja solujen toiminnassa.
Scientific Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen aineisto käsitti 2 572 potilasta, joiden äkillisen kuoleman syy oli oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen perusteella sepelvaltimotauti.
Kuva: Fotolia