Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2000 vsk 55 s. 220

Sydänliitto ja Diabetesliitto toteuttavat Sydänmerkin Elintarvikkeille uusi rasvan ja suolan määrästä kertova merkintäjärjestelmä

Sydänmerkki on elintarvikkeiden uusi merkintäjärjestelmä, jonka avulla kuluttajat voivat valita rasvan laadun ja määrän sekä natriumin määrän suhteen ravitsemuksellisesti parempia vaihtoehtoja eri tuoteryhmistä. Tavoitteena on tarjota helppotajuinen täydennys elintarvikepakkausten ravintoarvomerkintöihin.

Uudesta merkintäjärjestelmästä vastaavat Suomen Sydänliitto ja Suomen Diabetesliitto. Sydänmerkin käyttöoikeuden myöntää näiden järjestöjen nimeämä asiantuntijaryhmä elintarvikkeiden valmistajien hakemuksesta. Järjestelmän suunnitteluun osallistuivat myös Syöpäjärjestöt. Ensimmäisten sydänmerkkien arvioidaan näkyvän tuotteissa keväällä.

Sydänmerkin myöntämisen kriteerit perustuvat Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan antamiin ravintoaineiden saantisuosituksiin vuodelta 1998 ja Suomen Sydäntautiliiton suosituksiin. Symbolin myöntämiskriteereitä ovat rasvan kokonaismäärä, kovan rasvan määrä ja natriumin määrä. Eräissä tuoteryhmissä on otettu huomioon myös kolesterolin määrä.

Järjestelmän ulkopuolelle on jätetty hedelmien, vihannesten ja jauhojen kaltaiset tuotteet, joilla ei ole rasvan ja suolan saannille olennaista merkitystä. Käytännön syistä järjestelmässä keskitytään toistaiseksi tuoteryhmiin, joissa elintarvikkeet ovat pakattuja.

Niinpä järjestelmään kuuluvat maito, maitovalmisteet ja niiden kaltaiset valmisteet, ravintorasvat, liha-, kala- ja äyriäisvalmisteet, leipä ja viljavalmisteet sekä valmisruoat.

Järjestöt korostavat, että sydänmerkki ei tarkoita, että tuote on kaikin puolin terveellinen ja sitä voi syödä rajattomasti. Merkki ei myöskään tarkoita, että tuotteella olisi parantavia vaikutuksia.

Sydänmerkin käyttöoikeus on maksullinen ja myönnetään määräajaksi. Käyttöoikeusmaksuista saadut tulot käytetään järjestelmän ylläpitoon. Merkin käyttöä valvotaan pistokokein.

Lue myös

Merkintäohjelman periaatteita ja merkin myöntämiskriteerejä suunniteltaessa on otettu huo-mioon muissa maissa, varsinkin Ruotsissa, Australiassa ja Kanadassa toteutettuja vastaavia ohjelmia. Ruotsissa elintarvikeviraston ja Australiassa sikäläisen sydänjärjestön symbolilla merkittyjä elintarvikkeita on ollut saatavissa jo kymmenen vuotta. Tutkimusten mukaan kuluttajat käyttävät merkkiä valintaperusteena ostoksia tehdessään ja ymmärtävät merkin sanoman oikealla tavalla.

Sydänmerkin käyttöoikeuden myöntävän asiantuntijaryhmän puheenjohtaja on professori Matti Uusitupa KYS:sta. Ryhmään kuuluvat lisäksi ravitsemusterapeutti Eliina Haapa Suomen Diabetesliitosta, ravitsemusterapeutti Tuija Holla Suomen Sydänliitosta, ylilääkäri Matti Rautalahti Suomen Syöpäyhdistyksestä sekä erikoistutkija Liisa Valsta Kansanterveyslaitokselta.

Sydänmerkkijärjestelmää ryhdyttiin luomaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä Suomen Sydäntautiliiton vuonna 1997 järjestämän konsensuskokouksen jälkeen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030