Ajan­kohtai­sta 9/1995 vsk 50 s. 1020

Sydänpotilaille uusi käsikirja

Lääketietokeskus, Suomen Sydäntautiliitto ja Otava ovat julkaisseet sydänpotilaille hyvän uuden käsikirjan, Sydänlääkeoppaan. Se esittelee kaikki sydänsairauksien hoidossa käytettävät lääkkeet, 229 valmistetta, aakkosjärjestyksessä samaan tapaan kuin kansantajuinen Lääkeopas Pharmaca Fennica, mutta antaa myös selväsanaisesti perustietoja tärkeimmistä sydänsairauksista ja niiden hoidosta. Kirjan päätoimittaja on LKT Timo Klaukka ja toinen kirjoittaja Sydäntautiliiton asiantuntijalääkäri Jyrki Olkinuora.

Käsikirjan alkupuolella käydään helppotajuisesti läpi kohonneen verenpaineen, sepelvaltimotaudin, sydämen vajaatoiminnan ja rytmihäiriöiden ehkäisyn ja hoidon periaatteet ja tärkeimmät sydänlääkkeet lääkeryhmittäin. Hyvä idea on ollut mahduttaa oppaaseen nelisivuinen sydänpotilaan sanasto, jossa on selitetty joukko keskeisiä vierasperäisiä termejä. Kirja opastaa myös laskemaan lääkekustannusten korvauksia, ja mukaan on liitetty erityiskorvattavista sydänlääkkeistä aakkosellinen luettelo, josta ilmenee, minkä sairauksien hoidossa lääke on erityiskorvattava.

Lue myös

Lääkkeiden oikeasta käytöstä samoin kuin niiden sivuvaikutuksista on toivottu enemmän tietoa. Lääkkeiden sivuvaikutuksista puhutaankin sekä kunkin lääkkeen esittelytekstissä että omassa erillisessä luvussaan. Potilas saa myös neuvoja, miten itse varmistaa lääkityksensä tehoa.

Kirjakauppojen lisäksi Sydänlääkeopasta myydään apteekeissa.

Myös FiMnetin kotisivulta (osoite: http://www.fimnet.fi/) löytyy linkki Sydänlääkeoppaaseen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030