Ajan­kohtai­sta

Synnyttäjien etävastaanotot lisääntyvät koronaepidemian vuoksi

HUS:n Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa kaksinkertaistetaan kätilöiden synnytyksen jälkeisten kotikäyntien määrä.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

HUS nopeuttaa Naistenklinikalla sekä Espoon ja Jorvin sairaaloissa synnyttäneiden etävastaanottojen käyttöönottoja sekä tuplaa kätilöiden kotikäynnit koronaepidemian vuoksi.

Tällä tavoin HUS vastaa synnyttäjien toiveisiin, joita se on saanut palautteissa. Synnyttäjät toivovat nopeaa kotiutumista koronaepidemian ja synnyttäjien osastojen väliaikaisen tukihenkilökiellon vuoksi.

Synnyttäjille tarjotaan nyt mahdollisuutta nopeaan kotiutumiseen, jos äidin vointi sallii sen.

Uutena toimintana sairaalasta aletaan myös soittaa jokaiselle perheelle kotiutumisen jälkeisenä päivänä. Kaikille varhain kotiutuneille suunnitellaan myös huolellinen jatkoseuranta.

– Vaihtoehtoina ovat normaali käynti synnyttäneiden vastaanotolla, puhelinpalvelu, etävastaanotto Maisa-sovelluksen kautta, kätilön tekemä kotikäynti tai eri keinojen yhdistelmä perheen yksilöllisen tarpeen mukaan. Kun soitamme äidille kotiutusta seuraavana päivänä, voimme selvittää perheen hyvinvoinnin ja tukea imetyksen onnistumista, kertoo tiedotteessa HUS:n synnyttäneiden osastoista vastaava ylihoitaja Marjaana Hanhirova.

Lue myös

Kotikäynnit laajenevat

Naistenklinikalla ja Jorvissa on 24 kotikätilöä, jotka ehtivät tehdä päivittäin noin 12 kätilön kotikäyntiä.

– Laajennamme käyntejä myös viikonloppuihin huhtikuun lopusta. Kotikäyntien määrää voidaan tarvittaessa myös lisätä, kotikätilötoiminnasta vastaava osastonhoitaja Katja Mattila kertoo.

Synnytyspelkoisia tulevia äitejä autetaan etänä Teams-sovelluksen kautta. Henkilökohtaiset poliklinikkakäynnit hoidetaan etävastaanottoina Maisa-sovelluksen kautta tai puhelimitse. Uuden synnytyspelkoon liittyvät poliklinikat varataan suoraan etävastaanotoiksi.

Kirjoittajat

Tuomas Keränen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030