1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Syöpään liittyvän väsymyksen voi kokea simulaattorissa
Ajan­kohtai­sta 27/1999 vsk 54 s. 3245

Syöpään liittyvän väsymyksen voi kokea simulaattorissa

Syöpä ja varsinkin syöpälääkitys aiheuttavat potilaille anemian, joka puolestaan tuntuu ylivoimaisena väsymyksenä. Potilaat kuvaavat väsymystään täydelliseksi voimattomuudeksi, ja tavallisimmistakin päivittäisistä toimista selviytyminen vaatii äärimmäisiä ponnisteluja. Heikkouden ja uupumuksen tunteen vuoksi on vaikea nousta portaita tai kävellä lyhyitäkään matkoja hengästymättä ja kotiaskareet kuten ruoanlaitto, vuoteen sijaaminen ja suihkussa käynti tuottavat vaikeuksia.

Väsymystä, kuten kipuakin, on vaikea mitata. Hoitohenkilökunta ei aina tiedosta, että potilaan väsymys voi olla merkittävä syy siihen, ettei potilas pysty hoitamaan työtään kunnolla eikä huolehtimaan päivittäisistä toimistaan.

Lääkäreillä ja hoitajilla oli mahdollisuus kokeilla simulaattorin virtuaalitodellisuudessa, miltä syöpäpotilaasta tuntuu, kun hän yrittää selviytyä yksinkertaisista aamuaskareista. Yhdysvalloissa kehitetty In My Steps -simulaattorirekka kiersi kolmella yliopistosairaalapaikkakunnalla, ja siihen tutustui syöpähoitoihin osallistuvaa henkilökuntaa.

Ohjelmassa asetutaan syöpää sairastavan henkilön asemaan kotona. Käyttäjä istuu simulaattorissa, jossa on polkimet ja kuulo- ja näköaistimuksia välittävä virtuaalikypärä. Virtuaalikodin huoneissa liikutaan polkemalla polkimia. Tehtävänä on siirtyä keittiöön ottamaan kiehuva vesipannu liedeltä ja heti perään mennä eteiseen avaaman ovi.

Lue myös

Käyttäjän kannalta selkein havainto oli, että matka ei edistynyt, vaikka polki hiki hatussa polkimia. Tämä aiheutti tiettyä turhautumista, jota syöpäpotilaskin varmaan tuntee, kun ei saa tehtävää suoritetuksi loppuun. Juuri kun on saavuttamaisillaan kiehuvan vesipannun, tulee kuvaan uusi sekoittava tekijä, ovikellon soitto ja vielä puhelin, johon ei ole enää mitään mahdollisuuksia vastata.

Ohjelma on laadittu yhteistyössä syöpäpotilaiden kanssa mahdollisimman todellisen tuntuiseksi, jotta lääkärit pystyisivät paremmin ymmärtämään tätäkin puolta syöpäpotilaan elämästä.

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.