1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Syöpäjärjestöiltä uusi julkilausuma tupakan vaaroista
Ajan­kohtai­sta 32/1999 vsk 54 s. 3993

Syöpäjärjestöiltä uusi julkilausuma tupakan vaaroista

Syöpäjärjestöjen uuden julkilausuman tarkoitus on muistuttaa ihmisille, että tupakkayhtiöiden väitteistä huolimatta tieteellinen näyttö tupakan ja syövän välisestä syy-yhteydestä on selvä. Julkilausuman on allekirjoittanut tähän mennessä toista sataa suomalaista lääkäriä ja nimiä tulee koko ajan lisää. Syöpäjärjestöjen edellinen julistus tupakan vaaroista on vuodelta 1991.

Suomessa on käyty yksi tupakkaoikeudenkäynti: Pentti Aho vastaan Rettig Ab ja British American Tobacco Nordic Oy (BAT). Oikeudenkäynnissä ei löydetty syy-yhteyttä tupakan ja syövän välillä. Syöpäjärjestöt toivovat, että julkilausuma vaikuttaa myös korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen. Siihen voi vaikuttaa myös tupakkayhtiö Philip Morrisin äskettäinen ilmoitus, että tupakka aiheuttaa sairauksia, kuten keuhkosyöpää ja keuhkolaajentumaa. Yhtiön mukaan väestön on syytä ottaa nämä asiat huomioon.

Tupakan ja syövän välinen yhteys alkoi selvitä 1950-luvulla. Tupakoitsijan vaara sairastua keuhkosyöpään on yli kymmenkertainen verrattuna tupakoimattomaan henkilöön. Yhdeksän kymmenestä keuhkosyövästä todetaan tupakoitsijoilla, ja tupakoinnin lopettaminen pienentää suurentunutta keuhkosyövän vaaraa. Tupakasta on tehty yli 23 000 tutkimusta vuoden 1966 jälkeen, ja niistä 1 400:ssa selvitetään tupakan ja syövän välistä yhteyttä.

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.