Ajan­kohtai­sta

Syöpäsäätiö jakanut ennätyksellisesti tukea syöpätutkimukseen

Tukea on myönnetty yli 7 miljoonaa euroa. Apurahasumma kasvoi vuoden takaisesta 130 000 euroa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Syöpäsäätiö jakoi 7,3 miljoonaa euroa apurahoja syöpätutkimukseen tänä vuonna, tiedottaa Syöpäsäätiö. Yhteensä apurahoja myönnettiin 162 tutkijalle tai tutkimusryhmälle.

Suurapurahat myönnettiin neljälle tutkimushankkeelle, yhteensä 1,65 miljoonaa euroa.

Suurapurahat jakaantuivat seuraavasti:

Professori Gonghong Wei ja tutkimusryhmä, 300 000 euroa,

Professori Sampsa Hautaniemi ja tutkimusryhmä, 450 000 euroa,

Professori Johanna Ivaska ja tutkimusryhmä, 450 000 euroa ja

Professori Satu Mustjoki ja tutkimusryhmä, 450 000 euroa.

Oulun yliopiston professori Gonghong Wei selvittää eturauhassyövän geneettistä syntymekanismia. Hän on työryhmineen työskennellyt eturauhassyöpäalttiuden ymmärtämisen ja kohonneen syöpäriskin taustalla olevien geenien tunnistaminen parissa.

Helsingin yliopiston professori Sampsa Hautaniemi tutkii syöpäsolujen muuttumista lääkkeille vastustuskykyisiksi. Tutkimusryhmineen hän on selvittänyt mekanismeja, jotka aiheuttavat syöpien lääkeresistenssiä. Ryhmän tavoitteena on löytää lääkekombinaatioita, jotka tehoavat etenkin lääkeresistenttiin munasarjasyöpään.

Lue myös

Johanna Ivaska etsii lääkehoitoa levinneen rintasyövän hoitoon Turun yliopistossa. Professori Ivaska tutkimusryhmineen on tutkinut levinnyttä rintasyöpää ja mekanismeja, jotka mahdollistavat syövän leviämisen ja etäpesäkkeiden kasvun. Tällä hetkellä ei ole täsmälääkkeitä levinneeseen rintasyöpään ja tällaista sairastavan potilaan elinaika on noin kolme vuotta.

Satu Mustjoen ryhmä selvittää syövän immunoterapian tehostamista funktionaalisen genomiikan ja uusien biomarkkerien avulla. Helsingin yliopistossa tutkimusprojektia vetävän professori Satu Mustjoen tutkimus koskee elimistön oman puolustusjärjestelmän merkitystä syövässä ja syövän hoidossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030