1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Syöpien riskitekijöistä laaja suomalaistutkimus
Ajan­kohtai­sta

Syöpien riskitekijöistä laaja suomalaistutkimus

Tupakoivien miesten riski sairastua keuhkosyöpään on 27-kertainen verrattuna miehiin, jotka eivät koskaan ole tupakoineet.

Syöpien riskitekijöistä laaja suomalaistutkimus Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia stokkete

Suomen Syöpärekisterin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteisessä METCA-tutkimushankkeessa yhdistetään suuret suomalaiset väestöterveystutkimukset valtakunnallisen syöpärekisterin tietoihin.

Tupakointi on 30 vuoden seurannan perusteella keskeisin muokattavissa oleva syövän riskitekijä. Ylipainon merkityksen arvioidaan kasvavan, tiedottaa Suomen Syöpärekisteri.

Tupakoivien miesten riski sairastua keuhkosyöpään on 27-kertainen verrattuna miehiin, jotka eivät ole tupakoineet koskaan. Tupakoivilla naisilla riski kohoaa vastaavasti 13-kertaiseksi.

Lihavuus, eli painoindeksi yli 30, suurentaa suolistosyövän riskiä sekä naisilla että miehillä 1,4-kertaiseksi normaalipainoisiin verrattuna. Miehillä jo painoindeksi 25–30 yhdistyy suurentuneeseen suolistosyövän riskiin. Vastaavaa yhteyttä ei havaittu naisilla.

Lue myös

Keuhkosyöpä aiheuttaa noin joka viidennen ja paksu- ja peräsuolen syöpä eli suolistosyöpä joka kymmenennen syöpäkuoleman Suomessa.

Elintapoihin liittyvien tekijöiden vaikutusta riskiin sairastua keuhko- sekä paksu- ja peräsuolisyöpään selvitettiin laajasti suomalaisia terveystutkimuksia sisältäneestä väestöaineistosta. Artikkeli on julkaistu Acta Oncologica -lehdessä.

Kirjoittajat
Suvi Sariola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Ammatillinen itsetunto vahvistui

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä alkoi syyskuussa nuorten lääkäreiden ­mentorointipilotti, jonka tavoitteena on kasvattaa ­lääkärien hyvinvointia työssä ja muussa elämässä.

Ajassa
Säätiön avustuksella kolme uutta lääketieteen professuuria

Professoreiksi vuosiksi 2021–25 on nimitetty Outi Mäkitie, Paulina Salminen ja Sara Wickström.

Liitossa
Rekisteritutkijan hautajaiset?

Nyt on tapahtunut jotain, mikä ei ole edistänyt suomalaisen tutkimuksen mahdollisuuksia maailmalla.

Tieteessä
Suu ja hampaat jäävät lääkärikoulutuksessa sivuun

Suun terveys on tärkeä myös kroonisten sairauksien hallinnassa.

Tieteessä
Levinnyt borrelioosi osoittautui muuksi sairaudeksi puolella potilaista

Osa potilaista sai uuden diagnoosin, osalla oireet olivat peräisin aiemmin diagnosoidusta muusta sairaudesta, osoitti tutkimus.

Ajassa
Unettomuus lisää synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä

Väitöstutkijan mukaan odottavien äitien unettomuusoireita kannattaisi seuloa, jotta masennuksen riskissä olevat tunnistettaisiin nykyistä aiemmin.