Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2004 vsk 59 s. 3244

Tasa-arvoa tutkimukseen ja sairauksien hoitoon

Maria Kuronen

Naiset ovat yhä lääketieteessä se heikompi sukupuoli. Sukupuolen vaikutusta terveyteen pohdittiin terveyden tasa-arvoa käsittelevässä seminaarissa EuroScience -kongressissa lähinnä naisnäkökulmasta.

Naiset valittavat miehiä useammin lääkkeiden sivuvaikutuksista. Tutkijoiden mukaan tämä selittyy sillä, että naisen metabolia poikkeaa miehestä niin paljon että sama lääkeannos johtaa naisella helposti yliannostukseen ja sitä kautta sivuvaikutuksiin. Tutkijat pitävätkin huolestuttavana sitä, että Euroopassa lääketutkimuksiin värvätään edelleen pääasiassa miehiä toisin kuin Yhdysvalloissa, jossa lääketutkimukseen valittujen tulee edustaa lääkkeen tulevaa käyttäjäkuntaa, ja FDA edellyttää naisten ottamista mukaan kliinisiin lääketutkimuksiin. Lääkkeen annos määräytyy liian usein vain miehen metabolian mukaan.

Naisen sydän on erilainen

Seminaarissa pohdittiin myös syitä siihen, miksi naisen sydänsairaus poikkeaa luonteeltaan miehen sairaudesta. Naiset sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin keskimäärin kymmenen vuotta miehiä myöhemmin, mutta naisilla tauti on miehiä tappavampi. Ero johtuu pääasiassa korkeammasta iästä, mutta osin myös fysiologisista eroavaisuuksista.

Tutkijoiden mukaan naisen sydäntaudista ei myöskään tiedetä vielä tarpeeksi eikä naisia hoideta yhtä aggressiivisesti kuin miehiä. Naisia hoidetaan miehiä harvemmin trombolyysillä ja pallolaajennuksella. Ruotsalaisesta selvityksestä kävi ilmi, että sydäninfarktin saanut nainen pääsee hoitoon selvästi miestä hitaammin. Ero oli jopa kolme tuntia.

Myös sydänlääkkeiden tehossa on eroa miesten ja naisten välillä, eikä naisille sopivista lääkkeista ole vielä tarpeeksi tietoa. Laajan digoksiinitutkimuksen jälkianalyysi osoitti kuolleisuuden selvästi kohonneen digoksiinilla hoidetuilla naisilla, vaikka alkuperäinen tulos, jossa sukupuolten tiedot oli yhdistetty, ei paljastanut lisääntynyttä kuolleisuutta.

Lue myös

Italialainen tutkija Maria Grazia Modena pohti seminaarissa menopaussin vaikutusta endoteelivaurion syntyyn ja diabeteksen vaikutusta sydänsairauden riskiin, joka on naisella paljon merkittävästi suurempi kuin miehellä. Estrogeenin suojaavan vaikutuksen lakattua naisen rasva-aineenvaihdunta miehistyy. Ihonalaisen rasvakudoksen määrä vähenee ja rasva alkaa kertyä vatsaonteloon. Sydänsairauden vaara kasvaa nopeasti. Italialainen tutkimusryhmä oli todennut, että estrogeenikorvaushoito hillitsi painonnousua menopaussissa. Tiedot estrogeenitason vaikutuksesta BMI:iin ovat kuitenkin vielä alustavia.

Seminaarin järjesti Karoliinisen instituutin sukupuoleen liittyvän lääketieteen keskus (Centrum för genusmedicin). Milloin ero terveydessä selittyy biologialla, milloin taas sukupuolella sanan sosiaalisessa mielessä, on vaikea kysymys. Mikä on mahdollista sukupuolisyrjintää, mikä taas ikäsyrjintää ja miten voitaisi varmistaa, että todelliset erot sukupuolten välillä tulisivat asiallisesti huomioiduiksi, pohdituttaa tutkijoita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030