• Hertta Vierula

TAYS selvitti keitä influenssa vie tehohoitoon

Influenssan vuoksi TAYS:ssa tehohoitoon joutuneista noin neljäsosalla ei ole mitään diagnosoitua pitkäaikaissairautta.

TAYS selvitti keitä influenssa vie tehohoitoon Kuva 1 / 1

Influenssa vie vuosittain tehohoitoon keuhkosairaiden lisäksi terveitä. Neljäsosalla tehohoitoon joutuneista ei ole mitään pitkäaikaissairautta. Neljäsosalla on krooninen keuhkosairaus ja viidesosalla sydänsairaus.

Tiedot selviävät TAYS:n infektioyksikössä tehdystä selvityksestä. Siinä käytiin läpi vuosina 2009–2016 influenssan vuoksi tehohoitoon joutuneiden taustatietoja ja ennustetta. Potilaita oli yhteensä 80. Heistä hiukan yli puolet oli miehiä. Potilaat olivat 4–86-vuotiaita. Mediaani-ikä oli 59 vuotta.

Keuhkosairaista erityisesti keuhkoahtaumapotilaat olivat alttiita joutumaan tehohoitoon. Keuhkoahtaumapotilaiden keuhkokapasiteetti on heikompi kuin terveillä ihmisillä. Siksi he tarvitsevat herkemmin erilaisia hengitystukihoitoja.

Selvityksen mukaan myös runsas ylipaino oli monella vaikeuttamassa hengitystä.

Muita pitkäaikaissairauksia tai ongelmia, jotka vaikuttivat influenssan vuoksi tehohoitoon joutumisen taustalla, olivat diabetes, alkoholismi ja psykiatriset taustasairaudet.

Tehohoidon mediaanikesto oli 4,5 vuorokautta (vaihteluväli 0–94 vuorokautta). Potilaista 85 prosenttia sairasti A-influenssaa. Kahdellatoista henkilöllä eli 15 prosentilla influenssatartunta oli hoitoon liittyvä infektio eli potilas oli sairastuessaan ollut osastohoidossa.

Neljäsosa infektion vuoksi tehohoitoon joutuneista menehtyi kolmen kuukauden sisällä. Kuolemantapauksista neljä oli sellaisia, joissa kuoleman katsottiin liittyvän influenssaan ja joissa potilaan eliniän ennuste ilman influenssaa olisi todennäköisesti ollut yli puoli vuotta. Kuusitoista kuoli pitkäaikaissairauksiinsa influenssan heikentäminä. Yhden potilaan kuoleman ei katsottu liittyvän influenssaan.

kuva: Fotolia

Lisää aiheesta

Influenssaepidemia alkaa näinä päivinä
Joko epidemia alkoi?
Influenssarokotteiden jakelu on alkanut

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.