1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Taysin lyömisväitteet on selvitetty
Ajan­kohtai­sta

Taysin lyömisväitteet on selvitetty

Kummassakaan tapauksessa ei ollut kyseessä varsinainen lyöminen, käy ilmi sairaanhoitopiirin selvityksestä.

Taysin lyömisväitteet on selvitetty Kuva 1 / 1

Aamulehti kirjoitti viime vuoden joulukuussa, että kaksi Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) lääkäriä olivat käyttäytyneet epäasiallisesti ja väkivaltaisesti työpaikallaan. Jutun mukaan lääkäreiden epäasialliseen käytökseen hoitajia kohtaan ei ole puututtu ja epäasiallinen käytös jatkuisi edelleen. Teot ajoittuivat lehden mukaan vuosiin 2010 ja 2011.

Sairaanhoitopiirin selvityksen mukaan lehden väitteet lyömisestä eivät pidä paikkaansa kummassakaan tapauksessa. Raportin tiivistelmän mukaan toisessa tapauksessa lääkäri tönäisi kiiretilanteessa hoitajan käden pois ja toisessa tapauksessa lääkäri näpäytti kokematonta anestesiahoitajaa pihdeillä sormille.

– Toiselle lääkärille annettiin kirjallinen varoitus ja tapaus käsiteltiin työyhteisössä. Lisäksi lääkäri sai työnohjausta. Toisessa tapauksessa asia käsiteltiin työyhteisössä asianomaisten ja näiden esimiesten kesken. Vuosien 2010 ja 2011 jälkeen tapahtunutta fyysistä väkivaltaa ei tullut esiin haastatteluissa, Taysin tiedotteessa lainataan raportin tiivistelmää.

Selvityksessä myös todetaan, että molemmat lääkärit ovat aktiivisesti pyrkineet parantamaan käytöstään tapausten jälkeen. Kumpaakin lääkäriä kiitettiin yksimielisesti hyvästä lääketieteellisestä osaamisesta ja moitteettomasta potilastyöstä.

Lue myös

Suurin osa selvitystä varten haastatelluista ei osannut yhdistää Aamulehden artikkelin tietoja kyseisiin lääkäreihin. Lehden kirjoitteluun suhtauduttiin paria poikkeusta lukuun ottamatta tyrmistyneesti. Monet haastatellut pitivät näiden kahden lääkärin joutuneet aivan kohtuuttoman kritiikin kohteeksi.

Selvitystä varten haastateltiin 21 henkilöä aikuispsykiatrian vastuualuejohtaja Aino Mattilan ja keuhko-, iho- ja allergiasairauksien sekä sisätautien toimialueen ylihoitaja Kaija Roine-Mentulan toimesta. He haastattelivat asianomaiset lääkärit, heidän esimiehensä, hoitajien esimiehet niiltä alueilta, joissa kyseiset lääkärit työskentelevät sekä työsuojelutoimijoilta.

Selvityshenkilöt eivät anna selvityksestä lisätietoja. Raportti ei ole julkinen, koska se sisältää salassa pidettävää tietoa.

Kuva: Sami Perttilä

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
KKV esittää Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskaupan kieltämistä

Markkinaoikeuden on annettava ratkaisunsa kolmen kuukauden kuluessa.

Ajassa
Vauvojen imetys on yleistynyt

Lähes kaikki vauvat saavat äidinmaitoa ainakin jonkin verran.

Ajassa
Lonkkamurtuman leikkaus 12 tunnin kuluessa vähentää kuolleisuutta

Suomessa hoidetaan leikkauksella vuosittain noin 6 000 lonkkamurtumaa.

Ajassa
Miten palveluita saa tuottaa? Sote-lausunnoissa toivottiin pelivaraa

Pohjoiseen tarvitaan kunnon tietoliikenneyhteydet, jos digitalisaatiolla halutaan tukea uudistusta.

Ajassa
Macchiarini saa sittenkin syytteen

Esiin on tullut uusia todisteita.