Lehti 17: Ajan­kohtai­sta 17/2018 vsk 73 s. 1043

Tehostaisiko suoritepalkkaus lääkärin työtä?

Hertta Vierula

Helsingin Sanomat kirjoitti maanantaina, että lääkärien kiinteä kuukausipalkka on Euroopassa harvinaisuus. Jutussa viitattiin Kunnallisalan kehittämissäätiön raporttiin "Sote-palvelut muuttuvat uudistuksesta huolimatta". Raportissa tarjotaan ratkaisuksi lääkärille pääsyn ongelmaan sitä, että virkalääkärien palkkausjärjestelmä muutettaisiin kuukausipalkasta järjestelmään, jossa tehty työmäärä vaikuttaa ansiotasoon.

Mitä mieltä olet tällaisen ratkaisun toimivuudesta, Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju?

– Suomen perusterveydenhuollon toiminta ja terveyskeskuslääkärin työ eivät ole mitenkään verrannollisia yleiseurooppalaiseen. Suomessa yleislääkärit tekevät hyvin monialaista työtä. Monessa muussa maassa yleislääkärit eivät hoida lapsia, tee gynekologisia tutkimuksia tai toimenpiteitä.

Parkkila-Harju muistuttaa, että Suomessa terveyskeskuksiin on viime vuosina siirretty paljon erikoissairaanhoidon tehtäviä.

– Resurssi ei kuitenkaan ole kasvanut samassa suhteessa. Eivät jonot lääkärien laiskuudesta johdu.

“Terveyshyöty ei synny saranoita kuluttamalla"

Parkkila-Harju kertoo esimerkin omasta työpäivästään terveyskeskuksessa. Sen aikana hän tapasi vastaanotolla kymmenen potilasta. Konsultointien, reseptin uusimisten ja vastaavien tehtävien vuoksi hän otti päivän aikana kantaa yhteensä 40 potilaan asioihin.

Lue myös

– Suomessa on pyritty määrätietoisesti kehittämään terveyskeskuslääkärin työtä siihen suuntaan, että potilasta ei juoksuteta turhaan, vaan hoidetaan kaikki vaivat kerralla. Terveyshyöty ei synny saranoita kuluttamalla.

Lääkärien palkkausjärjestelmää ollaan uudistamassa. Ytimessä on ajatus, ettei palkkakehitys pysähtyisi erikoislääkäriksi valmistumiseen, vaan palkkauksessa otettaisiin huomioon osaamisen ja kokemuksen karttuminen nykyistä monipuolisemmalla tavalla.

– Palkkausjärjestelmässä voi hyvin olla suoriteosuuksia, mutta potilasmääräisistä rajoista ei neuvottelupöydässä ole keskusteltu.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030