Ajan­kohtai­sta

Tehyn työtaistelu haastaa lääkärin etiikan

Irtisanoutumisuhan laajuus ja kohdistuminen sairaaloiden kriittisiin pisteisiin yllätti monet lääkärit. – Lakonalaista työtä ei tehdä, mutta lääkärin etiikan mukaan potilas pitää hoitaa, jos hän on hengenvaarassa – riippumatta työtaistelutilanteesta, toteaa sydänkirurgi Markku Kaarne HUS:sta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/markkukaarne.jpg

Irtisanoutumisuhan laajuus ja kohdistuminen sairaaloiden kriittisiin pisteisiin yllätti monet lääkärit.
– Lakonalaista työtä ei tehdä, mutta lääkärin etiikan mukaan potilas pitää hoitaa, jos hän on hengenvaarassa – riippumatta työtaistelutilanteesta, toteaa sydänkirurgi Markku Kaarne HUS:sta.

– Me emme lähde murentamaan Tehyn laillista työtaistelua tekemällä toisen järjestön työtaistelun alaista työtä, mutta emme ole myöskään aktiivisesti tukemassa. Annetaan kaikkien tehdä oman järjestönsä puitteissa se, minkä järjestö katsoo parhaaksi, linjaa HUS:n lääkärien pääluottamusmies, anestesiologi Risto Avela.

Hän muistuttaa, että lääkärit ovat hoitajien kanssa samassa veneessä. Siksi meidän on syytä kunnioittaa toistemme työtä ja menettelytapoja työtaistelussa, hän huomauttaa.

Teho-osastolle ei voi pikakouluttaa

HUS:ssa irtisanoutuvia tehyläisiä olisi kaikkiaan lähes 3 000, heistä HYKS-sairaanhoitoalueella noin 2 300. Avela ja Kaarne ihmettelevät, mistä poislähtijöiden tilalle saataisiin osaavia tekijöitä.

– Esimerkiksi teho-osaston hoitajia ei voida korvata toisilla, eikä teholle myöskään voi pikakouluttaa hoitajia, Avela huomauttaa.

Kaarne puolestaan ihmettelee puheita, joiden mukaan joukkoirtisanoutumisiin varauduttaisiin muuttamalla muun henkilökunnan toimenkuvia.

– Kenen toimenkuvia? Ei sairaalassa ole sellaista henkilökuntaa, jonka toimenkuvaa muuttamalla saataisiin vaikkapa leikkaussalihoitajia.

Avela ei usko, että lääkärien työnkuviin yritettäisiin puuttua Tehyn työtaistelun takia, mutta huomauttaa, ettei sellaiseen myöskään pidä suostua.

Hänen mielestään on kuitenkin vaikea kuvitella, ettei joukkoirtisanoutuminen toteutuessaan vaikuttaisi myös lääkärien töihin.

– Pelkään kovasti, että HUS:ssa on edessä tilanteita, joissa kiireellisesti, jopa päivystysluonteisesti hoidettavia potilaita on enemmän kuin sairaalassa on resursseja heidän hoitamiseensa, Kaarne ennakoi.

Hänen mielestään puheet potilasturvallisuudesta huolehtimisesta ovatkin tällaisessa tilanteessa hurskastelua.

– Miten lääkäri huolehtii, ettei potilasturvallisuus kärsi, jos hän ei voi revetä yhtä aikaa moneen paikkaan tai potilaita tulee niin paljon, ettei hän voi hoitaa kuin osan heistä? Kaarne kysyy.

Sairaaloista tulisi kenttäsairaaloita

Myös muualla maassa ollaan hämmentyneitä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén pitää Tehyn työtaistelua erittäin rajuna toimenpiteenä. Hänen luonnehdintansa mukaan sairaaloista tulisi sellaisessa tilanteessa jonkin kaltaisia ”kenttäsairaaloita”.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä Tehyn joukkoirtisanoutumisuhan piirissä on noin 1 400 tehyläistä.

– Tämä määrä on käytännössä jopa kaksi kolmasosaa hoitohenkilökunnasta, sanoo johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka

– Jos irtisanoutuminen toteutuu tässä laajuudessa kuin on ilmoitettu, meillä tulee olemaan suuria vaikeuksia hoitaa edes välitöntä tai kiireellistä hoitoa vaativia potilaita, hän arvioi.

Hoitajien tukeminen jakaa lääkärien mielipiteitä

Hoitajien palkkataistelu ja Lääkäriliiton kanta siihen kirvoittavat kommentteja myös FiMnetin keskustelupalstalla:

”Olen sitä mieltä, että työtoveruuden arvostamista tukeva kommentti olisi paikallaan. TEHY:n irtisanomisuhkaus todentaa sen, miten tarpeellisia hoitajat työtovereinamme ovat, ilman heitä homma ei kerta kaikkiaan onnistu.”

”24 prosentin vaatimukset ovat mielestäni kohtuuttomia. Ei sellaisia tarvitse kenenkään tukea. Kohtuullisen korotuksen sairaanhoitajat todella ansaitsevat.”

”Mitenkä sitten muut matalapalkka-alat; lastenhoitajat, lastentarhaopettajat, taatusti raskasta työtä ja vastuullista, aivan surkeilla palkoilla. Ja onhan niitä akateemisiakin palkkakuoppa-aloja.”

”Neutraalisti positiivinen kommentti voisi olla paikallaan ilman kannanottoja euroihin tai prosentteihin, vaikka tapaan "oikeudenmukainen palkka".”

”Muistan lakosta 1984, että sairaalamme hoitajakunta oli hurraamassa ja heiluttamassa meille, kun suoritimme ulosmarssin lakon alkajaisiksi. En ole unohtanut sitä. Olkaa ihmisiä ihmisille ja välttämättömille avustajillemme.”

Suvi Sariola
Miia Soininen
Kuva: Jukka Uotila

Lue koko artikkeli perjantaina 19.10. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Kommentti: Tukeeko lääkäri hoitajaa?

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030