1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Teknologian arviointiyksikkö STAKESiin
Ajan­kohtai­sta 36/1994 vsk 49 s. 3852

Teknologian arviointiyksikkö STAKESiin

Useissa mietinnöissä ja julkilausumissa - viimeksi priorisointiryhmän raportissa - tärkeäksi todettu terveydenhuollon teknologian arvioinnin kansallisen organisaation perustaminen on liikahtanut eteenpäin. Ensi vuoden alusta STAKESissa aloittaa projektiluonteinen teknologian arviointiyksikkö. Yksikön johtajaksi on nimitetty tekniikan tohtori, dosentti Pekka Karp. Hänen apunaan toimii kehittämispäällikkö, FK Virpi Räisänen. Lisäksi yksikköön tuovat terveystaloustieteen ja terveydenhuollon asiantuntemusta apulaisprofessori, VTT Harri Sintonen ja ylilääkäri, dosentti Martti Kekomäki.

Terveydenhuollon menetelmien ja käytäntöjen vaikutusten, vaikuttavuuden, kustannusten, turvallisuuden sekä yhteiskunnallisten seurausten tutkimiseen, teknologian arviointiin, on monissa länsimaissa itsenäinen ja riippumaton organisaatio, jonka rahoituksesta vastaa valtio. Ruotsissa vuodesta 1987 toiminut Statens Beredning för Utvärdering av medicins metodik, SBU, on tuottanut mm. suositukset kohtuullisen lievän verenpaineen hoidosta ja selkäsairauksien hoidosta.

Lue myös

Suomessa teknologian arviointikeskusta on pohdittu pitkään, mutta toimintayksikön sijoitus ja rahoitus ovat olleet ratkaisematta. Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisessa suunnitelmassa vuosille 1995-98 todetaan vastuun laadunvarmennuksen kehittämisestä ja teknologian arvioinnista kuuluvan STAKESille. Sen mahdollisuudet kehittyä valtakunnalliseksi arviointikeskukseksi selvitetään yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Rahoitukseen kaavaillaan osallistuvan myös sairaanhoitopiirien.

STAKESin projektin ensimmäisen vuoden tavoite on toimintastrategian luominen ja sen perusteella suunnitellaan työn jatko. Terveydenhuollon teknologian arvioinnille perustetaan neuvottelukunta ja mahdollisesti myös asiantuntijaryhmä, joka antaa toimeksiantoja arviointitehtävistä. Tilauksia voivat tehdä esimerkiksi kunnat ja sairaanhoitopiirit. Tarkoitus on myös hyödyntää muiden maiden arviointiaineistoja.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Katri Männikkö jatkaa piiriylilääkärinä

KYS:n erva-alueen piiriylilääkärin sijaisena toiminut Männikkö jatkaa tehtävässä vakituisena.

Ajassa
Esiselvitys lääkehoidon kustannuksista ja apteekkitaloudesta julkaistu

Vertailumaiden lääketaksamallit vaikuttavat edullisemmilta tavoilta järjestää lääkejakelu kuin Suomen nykyinen lääketaksa.

Ajassa
Palvelujen suurkäyttäjiä tunnistetaan vaihtelevasti

Alle kolmannes sote- ja työvoimahallinnon organisaatioista käyttää systemaattista mallia tunnistamiseen.

Tieteessä
Sinkki-imeskelytabletti ei lyhentänyt flunssan kestoa

Viisipäiväisen hoidon aikana flunssasta toipumisessa ei ollut eroa sinkkiryhmän ja vertailuryhmän välillä.

Ajassa
Soten venyminen haittaa henkilöstöä

Vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ovat vähentyneet, ilmeni kyselyssä.

Ajassa
Euroopan ensimmäiset Wuhan-koronavirustapaukset todettiin Ranskassa

Maailmanlaajuisesti on vahvistettu yli 2 700 tartuntaa.