1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Teknologian arviointiyksikkö STAKESiin
Ajan­kohtai­sta 36/1994 vsk 49 s. 3852

Teknologian arviointiyksikkö STAKESiin

Useissa mietinnöissä ja julkilausumissa - viimeksi priorisointiryhmän raportissa - tärkeäksi todettu terveydenhuollon teknologian arvioinnin kansallisen organisaation perustaminen on liikahtanut eteenpäin. Ensi vuoden alusta STAKESissa aloittaa projektiluonteinen teknologian arviointiyksikkö. Yksikön johtajaksi on nimitetty tekniikan tohtori, dosentti Pekka Karp. Hänen apunaan toimii kehittämispäällikkö, FK Virpi Räisänen. Lisäksi yksikköön tuovat terveystaloustieteen ja terveydenhuollon asiantuntemusta apulaisprofessori, VTT Harri Sintonen ja ylilääkäri, dosentti Martti Kekomäki.

Terveydenhuollon menetelmien ja käytäntöjen vaikutusten, vaikuttavuuden, kustannusten, turvallisuuden sekä yhteiskunnallisten seurausten tutkimiseen, teknologian arviointiin, on monissa länsimaissa itsenäinen ja riippumaton organisaatio, jonka rahoituksesta vastaa valtio. Ruotsissa vuodesta 1987 toiminut Statens Beredning för Utvärdering av medicins metodik, SBU, on tuottanut mm. suositukset kohtuullisen lievän verenpaineen hoidosta ja selkäsairauksien hoidosta.

Lue myös

Suomessa teknologian arviointikeskusta on pohdittu pitkään, mutta toimintayksikön sijoitus ja rahoitus ovat olleet ratkaisematta. Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisessa suunnitelmassa vuosille 1995-98 todetaan vastuun laadunvarmennuksen kehittämisestä ja teknologian arvioinnista kuuluvan STAKESille. Sen mahdollisuudet kehittyä valtakunnalliseksi arviointikeskukseksi selvitetään yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Rahoitukseen kaavaillaan osallistuvan myös sairaanhoitopiirien.

STAKESin projektin ensimmäisen vuoden tavoite on toimintastrategian luominen ja sen perusteella suunnitellaan työn jatko. Terveydenhuollon teknologian arvioinnille perustetaan neuvottelukunta ja mahdollisesti myös asiantuntijaryhmä, joka antaa toimeksiantoja arviointitehtävistä. Tilauksia voivat tehdä esimerkiksi kunnat ja sairaanhoitopiirit. Tarkoitus on myös hyödyntää muiden maiden arviointiaineistoja.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Viiden kysymyksen taktiikalla

Ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa voi hillitä ­pysähtymällä hetkeksi ennen päätöksentekoa.

Tieteessä
Juoksu antaa virtaa väittelijälle

– Juoksu antaa enemmän kuin ottaa, toteaa Sami Saku.

Tieteessä
Voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla?

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla.

Pääkirjoitus
Terveiden hoitamisen vaarat

Perusteettomien lääketieteellisten tutkimusten markkinointia on rajoitettava.

Työssä
Selittää ­vai ennustaa?

Selitysmalleja ei juuri pohdita tai esitetä, toteaa Aleksi Reito.