1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tekoäly kirittää aivosairauksien tutkimusta
Ajan­kohtai­sta

Tekoäly kirittää aivosairauksien tutkimusta

Pilottiprojektissa kehitetään aivokasvainpotilaiden datan tehokkaampaa hyödyntämistä tutkimuskäytössä.

Tekoäly kirittää aivosairauksien tutkimusta Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Kansallisen neurokeskuksen ja Tiedon yhteisprojektissa tekoäly tunnistaa lääkäreiden saneluihin pohjautuvista kertomusteksteistä sairauden hoidon kannalta oleellisia, tutkimusryhmän määrittelemiä ilmauksia ja sanayhdistelmiä.

Ilmaukset toimivat niin sanottuina ongenkoukkuina, joihin tarttuu datamassasta oikeanlaista tietoa. Irrotettu tieto on tutkijoiden käytössä reaalisaikaisesti tutkimustyötä varten. Työkalu pohjautuu Tiedon kehittämään analytiikkaratkaisuun.

Neurokirurgi ja dosentti Joonas Haapasalo TAYS:sta toteaa tiedotteessa, että työkalun avulla tutkijalla on mahdollisuus analysoida nopeasti ja tehokkaasti potilasjoukkoja ja tehdä kliinisesti merkittäviä havaintoja. Tekoälyn avulla voidaan myös valikoida tutkimuskäyttöön kiinnostavia potilasjoukkoja. Potilasjoukoista saatuja kliinisiä tietoja voidaan yhdistää tietoihin potilaalta leikkauksessa poistetusta kasvainkudoksesta.

Projekti lähti liikkeelle siitä, että TAYS:n ja kansallisen neurokeskuksen aivokasvainryhmä halusi kerätä tutkimuspotilaisiin liittyvää dataa suoraan kertomusteksteistä tutkimustyön nopeuttamiseksi. Perinteisesti sairauksien tutkimuksessa iso osa tutkijan ajasta on mennyt tietojen manuaaliseen keräämiseen sairauskertomuksista, jotka useimmiten perustuvat lääkärien tekemiin saneluihin.

Lue myös

Projektissa Tiedon asiantuntijat ja tutkimusryhmän kliinikot tekivät yhteistyötä tekoälyn opettamiseksi. Esimerkiksi epilepsiaa ei saneluissa tavallisesti kuvata sanalla "epilepsia" vaan teksteistä voi löytyä sanoja "kouristelu" ja "epileptinen kohtaus". Tekoäly oppii vaihtoehtoisia ilmauksia data-asiantuntijan ohjauksessa tutkijoiden tarpeiden pohjalta.

Tavoitteena on, että aivokasvainpotilaiden dataa voitaisiin hyödyntää tutkimuskäytössä tehokkaammin, jotta aivosairauksiin voitaisiin luoda yksilöllistettyjä täsmähoitoja.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.