Ajan­kohtai­sta

Tekoäly tutkii aivosi – mutta ei ihan heti

Luvassa on jalostettuja mittaustuloksia, kun toiminnallisten aivokuvien kuvapankki on valmis.

Heli Mikkola

Tekoälystä tavoitellaan apua aivosairauksien diagnostiikkaan. Kovin pian tämä ei toteudu, mutta yhtä askelta lähempänä ollaan, kun kansallisen neurokeskuksen pilottihankkeessa nyt kehitettävä toiminnallisten aivokuvien kuvapankki on valmis.

– Tarkoitus on rakentaa moniulotteinen malli sekä terveiden henkilöiden että valittujen potilasryhmien aivotoiminnan variaatiosta ja sitten hyödyntää tätä mallia potilasaineiston luokittelussa koneoppimismenetelmiä käyttäen, kertoo hanketta koordinoiva professori Lauri Parkkonen Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitokselta.

Tekoälystä haetaan apua etenkin aivorappeumasairauksien varhaisdiagnostiikkaan. Tähän päästään, kun taustamateriaalia on riittävästi. Ensin sovellusta voidaan kokeilla selkeän diagnoosin, kuten epilepsian, omaavan potilasryhmän mittaustuloksiin.

– Diagnooseja tekoäly ei jatkossakaan tee, vaan kyseessä olisi jalostettu mittaustulos, jota lääkäri voi halutessaan hyödyntää.

Aivojen toiminnalliseen kuvantamiseen käytetään hankkeessa sekä magnetoenkefalografiaa (MEG) että nopeaa toiminnallista magneettikuvantamista (MREG fMRI). Kuvapankin pesämunana on Cambridgen yliopistossa mitattu noin 650 terveen henkilön MEG-aineisto sekä Oulun yliopistossa kerätty MREG-aineisto.

– Suomessa aineistoa lisätään kuvantamalla sekä terveitä henkilöitä että valittujen potilasryhmien edustajia, Parkkonen sanoo.

Lopulta tarkoitus on, että potilaasta mitattu MEG- ja fMRI-aineisto lähetetään suojatun yhteyden yli keskitettyyn, kuvapankkia hyödyntävään koneelliseen analyysipalveluun, joka sitten palauttaa analyysin tuloksen lähettäjälle.

Lue myös

Mikä on lääkärin rooli kehitystyössä?

– Lähinnä tarjota kliinisiä kysymyksiä testattavaksi. Myös tietosuojasta ja eettisistä kysymyksistä huolehtiminen on olennaista, sanoo professori, LT Ville Leinonen Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Kuvapankkia kehitetään kansallisen neurokeskuksen pilottihankkeessa, jossa ovat mukana Aalto-yliopisto sekä Helsingin, Oulun, Turun ja Kuopion yliopistolliset sairaalat, CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy ja Combinostics Oy. Aivokuvantamisen kuvapankki on yksi Kansallisen neurokeskuksen keväällä rahoituksen saaneista kuudesta pilottihankkeesta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030