1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tekonivelseuranta tehostui OYS:ssa
Ajan­kohtai­sta

Tekonivelseuranta tehostui OYS:ssa

Seuranta perustuu röntgenkuvauksiin ja sähköisiin omavointikyselyihin.

Tekonivelseuranta tehostui OYS:ssa Kuva 1 / 1

Tekonivelpotilaiden seurantaa on tehostettu OYS:n erva-alueella.

Tekonivelrekisteriin lisättiin äskettäin oire- ja toimintakykykysely. Seuranta perustuu nyt röntgenkuvauksiin ja sähköisiin omavointikyselyihin, joiden avulla ongelmiin päästään kiinni aiemmin.

– Oireettomien potilaiden osalta ongelmat paljastuvat aikaisemmin, kun asiakas käy sekä röntgenkuvassa että vastaa omavointikyselyyn, kertovat ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Outi Väyrynen ja tekonivelseurannasta vastaava sairaanhoitaja Henna Dahlvik-Aula OYS:n tiedotteessa.

Etäseuranta on heidän mukaansa yhtä luotettava kuin aiemmin käytetyt fysioterapeutin tai ortopedin kontrollikäynnit poliklinikalla.

Hoitoa sairaaloiden välillä voidaan verrata

Seurannan toteutumisesta vastaa keskitetysti OYS. Tekonivelortopedi käy kunkin potilaan kyselyn ja röntgenkuvat läpi. Tarvittaessa potilas saa kutsun jatkohoitoon.

Seurannasta vastaavat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä terveyskeskukset ja OYS Oulun ja joidenkin lähikuntien osalta.

Lue myös

Hoidon laatua ja sairaaloiden vertailtavuutta voidaan uudistuneen rekisterin avulla seurata paremmin. Rekisterissä on jo 10 000 tekonivelpotilasta.

– Saamme rekisteristä systemaattista ja yhteneväistä tietoa leikkauksista ja eri tekonivelmallien tuloksista. Voimme vertailla hoitoa sairaaloiden välillä, koska tutkimustuloksia pisteytetään vaikuttavuuden arvioimiseksi, Outi Väyrynen sanoo.

OYS:n erityisvastuualueella tehdään yli 3 700 tekonivelleikkausta vuodessa. Suomessa leikkausten määrä on yli 20 000. Määrä kasvaa.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Heli Väyrynen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Työnjako uusiksi

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen haluaisi terveydenhuoltoon lisää moniammatillisuutta.

Kolumni
Mikä on minun vastuullani?

Kun on tekojen aika ja kerjäläinen ojentaa kätensä kadulla, kaikki muuttuu toiseksi, itsevarmuus hämmennykseksi, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kahdeksan hakee Valviran ylijohtajaksi

Virka täytetään ensi vuoden alusta viiden vuoden määräajaksi.

Tieteessä
Kliinisen työn ja tutkimuksen yhdistämistä pitäisi helpottaa

Turun yliopistossa väittelevä Minna Tervahartiala kokee, että tutkimustyö antoi syvempää ymmärrystä lääketieteestä ja sen kehityksestä.

Ajassa
Lastenortopedi epäilee MOT:n väitteitä

– Lapsia sidotaan vain lääketieteellisin perustein, HUS:n Uuden lastensairaalan kirurgian ylilääkäri sanoo.

Maailmassa
Kolmen instrumentin taitaja

Lauri Ahokkaan sormet käsittelevät yhtä tottuneesti tahtipuikkoa, konserttiflyygelin koskettimia ja silmämikroskooppia.