1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tekonivelseuranta tehostui OYS:ssa
Ajan­kohtai­sta

Tekonivelseuranta tehostui OYS:ssa

Seuranta perustuu röntgenkuvauksiin ja sähköisiin omavointikyselyihin.

Tekonivelseuranta tehostui OYS:ssa Kuva 1 / 1

Tekonivelpotilaiden seurantaa on tehostettu OYS:n erva-alueella.

Tekonivelrekisteriin lisättiin äskettäin oire- ja toimintakykykysely. Seuranta perustuu nyt röntgenkuvauksiin ja sähköisiin omavointikyselyihin, joiden avulla ongelmiin päästään kiinni aiemmin.

– Oireettomien potilaiden osalta ongelmat paljastuvat aikaisemmin, kun asiakas käy sekä röntgenkuvassa että vastaa omavointikyselyyn, kertovat ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Outi Väyrynen ja tekonivelseurannasta vastaava sairaanhoitaja Henna Dahlvik-Aula OYS:n tiedotteessa.

Etäseuranta on heidän mukaansa yhtä luotettava kuin aiemmin käytetyt fysioterapeutin tai ortopedin kontrollikäynnit poliklinikalla.

Hoitoa sairaaloiden välillä voidaan verrata

Seurannan toteutumisesta vastaa keskitetysti OYS. Tekonivelortopedi käy kunkin potilaan kyselyn ja röntgenkuvat läpi. Tarvittaessa potilas saa kutsun jatkohoitoon.

Seurannasta vastaavat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä terveyskeskukset ja OYS Oulun ja joidenkin lähikuntien osalta.

Lue myös

Hoidon laatua ja sairaaloiden vertailtavuutta voidaan uudistuneen rekisterin avulla seurata paremmin. Rekisterissä on jo 10 000 tekonivelpotilasta.

– Saamme rekisteristä systemaattista ja yhteneväistä tietoa leikkauksista ja eri tekonivelmallien tuloksista. Voimme vertailla hoitoa sairaaloiden välillä, koska tutkimustuloksia pisteytetään vaikuttavuuden arvioimiseksi, Outi Väyrynen sanoo.

OYS:n erityisvastuualueella tehdään yli 3 700 tekonivelleikkausta vuodessa. Suomessa leikkausten määrä on yli 20 000. Määrä kasvaa.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Heli Väyrynen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.