1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tekonivelseuranta tehostui OYS:ssa
Ajan­kohtai­sta

Tekonivelseuranta tehostui OYS:ssa

Seuranta perustuu röntgenkuvauksiin ja sähköisiin omavointikyselyihin.

Tekonivelseuranta tehostui OYS:ssa Kuva 1 / 1

Tekonivelpotilaiden seurantaa on tehostettu OYS:n erva-alueella.

Tekonivelrekisteriin lisättiin äskettäin oire- ja toimintakykykysely. Seuranta perustuu nyt röntgenkuvauksiin ja sähköisiin omavointikyselyihin, joiden avulla ongelmiin päästään kiinni aiemmin.

– Oireettomien potilaiden osalta ongelmat paljastuvat aikaisemmin, kun asiakas käy sekä röntgenkuvassa että vastaa omavointikyselyyn, kertovat ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Outi Väyrynen ja tekonivelseurannasta vastaava sairaanhoitaja Henna Dahlvik-Aula OYS:n tiedotteessa.

Etäseuranta on heidän mukaansa yhtä luotettava kuin aiemmin käytetyt fysioterapeutin tai ortopedin kontrollikäynnit poliklinikalla.

Hoitoa sairaaloiden välillä voidaan verrata

Seurannan toteutumisesta vastaa keskitetysti OYS. Tekonivelortopedi käy kunkin potilaan kyselyn ja röntgenkuvat läpi. Tarvittaessa potilas saa kutsun jatkohoitoon.

Seurannasta vastaavat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä terveyskeskukset ja OYS Oulun ja joidenkin lähikuntien osalta.

Lue myös

Hoidon laatua ja sairaaloiden vertailtavuutta voidaan uudistuneen rekisterin avulla seurata paremmin. Rekisterissä on jo 10 000 tekonivelpotilasta.

– Saamme rekisteristä systemaattista ja yhteneväistä tietoa leikkauksista ja eri tekonivelmallien tuloksista. Voimme vertailla hoitoa sairaaloiden välillä, koska tutkimustuloksia pisteytetään vaikuttavuuden arvioimiseksi, Outi Väyrynen sanoo.

OYS:n erityisvastuualueella tehdään yli 3 700 tekonivelleikkausta vuodessa. Suomessa leikkausten määrä on yli 20 000. Määrä kasvaa.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Heli Väyrynen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.