Ajan­kohtai­sta

Telomeerien lyhyys yhteydessä myös flunssaan

Kun terveet koehenkilöt altistettiin rinovirukselle, saivat flunssan todennäköisimmin ne, joilla oli kromosomeissaan lyhyet telomeerit.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/DNA_Pixmac000060819585.jpg

Kromosomien telomeerien lyhyys näyttää olevan yhteydessä myös alttiuteen sairastua flunssaan.

Kun terveet koehenkilöt altistettiin rinovirukselle, saivat flunssan todennäköisimmin ne, joilla oli kromosomeissaan lyhyet telomeerit, osoittaa JAMA-lehdessä julkaistu tutkimus.

Kromosomin päätä suojaavan telomeerin lyhyys on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty myös ikääntymiseen liittyviin sairauksiin, syöpään ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Telomeerien lyhentyminen heikentää immuunipuolustusta ja on yhteydessä huonompaan vasta-aineiden tuotantoon rokotusten jälkeen.

Tutkimuksessa 152 perustervettä 18–55-vuotiasta aikuista altistettiin nenän kautta rinovirukselle ja eristettiin viideksi päiväksi.

Koehenkilöiltä mitattiin telomeerien pituus neljästä solutyypistä, perifeerisen veren monunukleaarisista soluista (PBMC) ja erilaisista T-soluista (CD4, CD8CD28+, CD8CD28-)

Tutkimuksessa selvitettiin, ovatko leukosyyttien, etenkin CD8CD28-T-solujen lyhyet telomeerit yhteydessä flunssan alentuneeseen vastustuskykyyn.

Tutkittavista 69 prosenttia (n=105) sai tartunnan verikokeen perusteella ja 22 prosenttia sai kliinisesti todetun flunssan. Tulosten mukaan kaikkien neljän solutyypin lyhyet telomeerit olivat yhteydessä todennäköisyyteen sairastua flunssaan.

Maria van der Meer
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030