Tenniskyynärpään yhdistelmähoidosta ei pitkäaikaista hyötyä
Kortikosteroidipistoksen ja fysioterapian yhdistelmä tuo vain lyhytaikaisen helpotuksen lateraalisesta epikondyliitistä kärsiville potilaille. Parempi pitkäaikainen hoitotulos saavutetaan ilman kortikosteroidia.
Yksittäisen kortikosteroidipistoksen ja fysioterapian yhdistelmä tuo vain lyhytaikaisen avun lateraalisesta epikondyliitistä eli tenniskyynärpäästä kärsiville potilaille. Tutkimuksessa kortikosteroidipistoksen saaneiden potilaiden tila oli vuoden kuluttua huonompi kuin lumelääkepistoksen saaneilla.
JAMA:ssa julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 165 yli 18-vuotiasta epikondyliittipotilasta, jotka oli jaettu satunnaistetusti neljään ryhmään. Yhden ryhmän potilaat saivat kortikosteroidipistoksen, toisen ryhmän potilaat lumelääkepistoksen, kolmas ryhmä kortikosteroidipistoksen ja fysioterapiaa (8 x 30 min), neljäs ryhmä lumelääkepistoksen ja fysioterapiaa.
Hoidon tulos määritettiin vuoden kestäneen seurannan aikana potilaan oman arvion, kipulääkkeiden käytön sekä vaivan mahdollisen uusiutumisen perusteella.
Neljän viikon kohdalla havaittiin kortikosteroidin ja fysioterapian myönteinen yhteisvaikutus, mutta yhdistelmähoidon teho ei eronnut tilastollisesti pelkästä kortikosteroidihoidosta. Kortikosteroidipistoksen vaikutus muuttui kielteiseksi puolen vuoden kohdalla.
Fysioterapia ilman kortikosteroidia auttoi myös lyhytaikaisesti ja johti lisäksi parhaaseen lopputulokseen, mutta sen pitkäaikainen vaikutus ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Tutkijat kuitenkin suosittelevat fysioterapian harkitsemista sen lyhytaikaisten hyötyjen takia.
Kortikosteroidihoidon on jo aiemmin todettu olevan yhteydessä tenniskyynärpään suurentuneeseen uusiutumisriskiin. Kortikosteroidin ja fysioterapian yhteisvaikutuksia on tätä ennen tutkittu vain kahdessa pienessä ja lyhytaikaisessa tutkimuksessa.
Tiina Lautala
Kuva: Panthermedia