Tervetuloa, alkolukko!
Alkoholistipotilaan kortti ei enää joudu niin herkästi hyllylle, kun lääkärit saavat lempeämmän konstin käyttöön. Kiikkerä hoitosuhdekin pysyy paremmin tasapainossa.
Lääkärit voivat ensi vuonna ruksata alkoholistipotilaan ajokieltokaavakkeesta myös kohdan alkolukon käytöstä.
Liikenne- ja viestintäministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat laajentamassa alkolukon käyttöä niin, että lääkärit voivat suositella paljon alkoholia käyttävälle potilaalle alkolukkoa ajokortin viemisen sijaan. Pelkkä lääkärin epäily riittää, eikä rattijuopumustaustaa tarvita. Päätöksen asiasta tekee edelleen poliisi.
Uudistus on lääkäreille tervetullut, sillä ajokieltoa lievempänä vaihtoehtona se madaltaa kynnystä ilmoittaa huolestuttavista tapauksista. Potilas–lääkäri-suhteen kannaltakin on parempi, että ajo-oikeus ei mene kokonaan.
– Olen ilman muuta alkolukon kannalla, liikennelääketieteeseen erikoistunut neurologi Mikael Ojala Kuntoutus Ortonista toteaa Lääkärilehdelle.
Ojalan mukaan päihdelääkärit käyttävät hyvin vähän ilmoitusvelvollisuuttaan alkoholistien ajokyvystä. Virallisia tilastoja asiasta ei ole.
– Alkoholistien kanssa hoitosuhde on muutenkin koetuksella. Luottamus on kiikkerä, ja poliisityyppinen”käräyttäminen” voi katkaista koko hoitosuhteen. Potilaat jäävät myös usein pois tutkimuksista, hän kertoo.
Jos esimerkiksi terveyskeskuslääkäri lähettää potilaan päihdelääkärille, potilas voi helposti jättää menemättä koska arvaa, että kortti voi mennä hyllylle.
Ojalan mukaan alkolukko on potilaalle paljon parempi kuin ajokielto, sillä se saattaa antaa vaikkapa mahdollisuuden jatkaa ammatissa.
Ei uusia velvollisuuksia
Lääkärit saivat jokin aika sitten velvollisuuden kirjoittaa todistuksia aselupia varten. Tuleeko tässä taas uusi velvollisuus entisten joukkoon?
– Emme ole sälyttämässä mitään uusia velvoitteita lääkäreille, vaan vain helpottamassa heidän asemaansa tässä asiassa, hallitussihteeri Janne Mänttäri liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo.
Lääkäreillä on jo velvollisuus ilmoittaa, jos potilaan ajokyky on alentunut merkittävästi. Mänttärin mukaan ministeriössä on saatu lääkäreiltä myönteistä palautetta alkolukko-uudistuksen valmistelussa.
Mänttäri uskoo, että muutos lisää lääkärien tekemiä ilmoituksia. Hänestä muutoksen etu on juuri se, että ei tarvitse odotella varsinaista rattijuopumusta vaan voi toimia ennalta.
Alkolukon suosittelu otetaan todennäköisesti käyttöön tammikuussa. Se toteutetaan yhtäaikaa ajokorttilainsäädännön uudistuksen kanssa. Hallituksen esitys menee eduskuntaan viimeistään lokakuussa.
Alkolukko-uudistuksesta kertoi ensimmäiseksi Aamulehti.
Miia Soininen
Kuva: Pixmac