Lehti 15: Ajan­kohtai­sta 15/2005 vsk 60 s. 1645

Terveyden edistämisen keskuksen johtaja Mika Pyykkö: Päättäjien opittava arvioimaan myös päätöstensä terveysvaikutuksia

Ulla Järvi

Kun suunnitellaan tietä, pitää nykyisin laatia arvio tien ympäristövaikutuksista. Mutta kun lakkautetaan kouluja, puhutaan vain taloudellisista vaikutuksista, vaikka siten suoraan vaikutetaan lasten terveyteen.

- Miksi terveyden edistäminen vieläkin liitetään enimmäkseen vain terveydenhuoltoon ja terveyspolitiikkaan? Käytännössä puhutaan siis vain sairauden hoidosta, jota se ei edes ole, kummastelee Terveyden edistämisen keskuksen johtaja Mika Pyykkö.

Hän painottaa, että terveyden edistäminen on yhteiskuntapolitiikkaa.

- Millä tahansa yhteiskunnan päättävällä sektorilla pitäisi opetella arvioimaan ratkaisujen terveysvaikutuksia ihmisten arkeen. Miten liikenne- ja yhdyskuntasuunnittelu tukee hyötyliikuntaa? Voitaisiinko lasten ja nuorten lihomista ehkäistä tarjoamalla kaikille koululaisille maksuton välipala?

- Terveyden edistämisen määräraha on valtion budjetista vain prosentin tuhannesosa. Olisiko mahdoton toive, että se edes tuplattaisiin? kysyy toiminnanjohtaja Mika Pyykkö.

Tulipalojen sammuttamista?

Eduskunnassa järjestettiin viime viikolla Terve päätöksenteko -seminaari, johon kutsuttiin laajalla skaalalla niin kansanedustajia kuin kuntatason päättäjiä ja kaikkia terveysalan toimijoita.

- "Uskossa olevat" saapuivat paikalle, totesivat järjestäjät hirtehisesti.

- Mitä jos palotoimessa keskityttäisiin vain tulipalojen sammuttamiseen, mutta jätettäisiin varsinaiset paloturvallisuutta tukevat ehkäisytoimet palotarkastuksineen tekemättä? Nythän näin tapahtuu terveyden edistämisessä, moittii kansanedustaja, terveystieteiden tohtori Paula Risikko (kok), yksi seminaarin puhujista.

Hän pitää esimerkiksi hoitotakuuta sinänsä hyvänä asiana, mutta muistuttaa kolikon kääntöpuolesta.

- Käykö niin, ettei kunnilla ole tulevaisuudessa varaa muuhun kuin hoitoon? Muutama viikko sitten kehysbudjetissa tehty päätös kansallisen terveysprojektin rahojen jäädyttämisestä oli samaan suuntaan vaikuttava takaisku, Risikko toteaa.

Lue myös

Valtio säätää, lasku kuntalaisille

- Tyypillinen esimerkki nykymenosta on valtiovarainministeriön johdolla toteutettu alkoholiveron alennus. Siitä lasku koituu täysimittaisena kunnille, sanoo kehittämispäällikkö Leena Warsell Stakesista.

Paheneva päihdeongelma kun lisää ensin päihdehuollon kuluja ja viiveellä myös terveydenhuollon kuluja.

Alkoholipolitiikasta väitöstutkimusta tekevä Warsell puhuu ahneusindeksistä, joka näkyy selvästi juuri alkoholipolitiikassa.

- Ei pitäisi kiemurrella terveyspolitiikan selän takana, jos päätökset tehdään puhtaasti elinkeino- ja talouspolitiikan ehdoilla, hän suomii.

Warsell huomauttaa myös, ettei Alkon kaltaiselta valtion monopolilta ole juurikaan kehdattu kysellä, mitä monopoliaseman vastapainoksi on saatu.

- Yhteiskuntavastuu ei ole kovin korkealla, jos 502 miljoonan euron budjetista miljoona uhrataan sosiaaliseen toimintaan, kuten esimerkiksi haittojen ennaltaehkäisyyn, Warsell sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030