1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Terveydenhuollon menot kasvoivat
Ajan­kohtai­sta

Terveydenhuollon menot kasvoivat

Kasvu oli maltillista. Vuonna 2017 Suomen terveydenhuollonmenot olivat 20,6 miljardia euroa.

Terveydenhuollon menot kasvoivat Kuva 1 / 1

Suomen terveydenhuollonmenot kasvoivat 2,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Asukasta kohden menot olivat 3 742 euroa.

Menoista noin puolet kohdistui erikoissairaanhoitoon ja perusterveydenhuoltoon. Loput menoista muodostui ikääntyneiden ja vammaisten pitkäaikaishoidosta ja kotihoidosta, lääkkeistä ja muista lääkinnällisistä kulutustavaroista sekä muusta terveydenhuollosta.

Ikääntyneiden ja vammaisten laitoshoidon menot jatkoivat laskuaan, mutta ympärivuorokautisen hoivan sisältävien asumispalvelujen menot kasvoivat. Myös lääkemenot kasvoivat verrattuna vuoteen 2016.

Lue myös

Terveydenhuollon suhde bruttokansantuotteeseen oli 9,2 prosenttia vuonna 2017. Tämä oli 0,2 prosenttiyksikköä edellisvuotta enemmän.

Suomen terveydenhuollonmenojen suhde bruttokansantuotteeseen oli 0,4 prosenttiyksikköä OECD-maiden keskitasoa korkeampi.

Kuva: Sami Perttilä

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.